AcasăȘTIRI EXTERNEO epidemie de vărsături incontrolabile îi afectează pe fumătorii de canabis din...

O epidemie de vărsături incontrolabile îi afectează pe fumătorii de canabis din SUA. Legalizarea marijuanei a accentuat fenomenul

O epidemie de vărsături incontrolabile îi afectează pe fumătorii de canabis din SUA. Legalizarea marijuanei a accentuat fenomenul

Medicii nu știu ce să facă în fața acestei maladii neobișnuite. 

În SUA, la secțiile de urgență vin valuri de pacienți de un nou tip: consumatori obișnuiți de canabis, afectați de vărsături necontrolate și repetitive. Un fenomen cunoscut, dar încă neînțeles.

Sindromul de hiperemeză canabioidă

Medicii îl numesc sindromul de hiperemeză a canabisului (CHS) sau sindromul canabioid. Descris pentru prima data în 2004 de către cercetătorii australieni, acesta îi afectează pe unii fumători regulați de canabis, provocându-le dureri intestinale bruște, greață și vărsături timp de câteva ore, uneori aceste stări de rău întinzându-se chiar pe o perioadă de câteva săptămâni.

Cazurile explodează

Astăzi, cazurile explodează în Statele Unite. Un studiu publicat la 17 septembrie arată amploarea acestui fenomen, despre care se crede că se va răspândi și mai mult odată cu legalizarea canabisului în anumite state ale țării.

În Colorado, de exemplu, au fost raportate peste 800.000 de cazuri de vărsături între 2013 și 2018, o creștere de 29% de când marijuana a fost legalizată , informează CNN.

La nivel național, aproape una din cinci persoane tratate pentru vărsături ciclice între 2005 și 2014 consumaseră canabis.

Se știe puțin sau nimic despre acest sindrom de hiperemeză a canabisului. De exemplu, medicii știu că pacienții tind să facă dușuri extrem de fierbinți (ceea ce-i pune în pericol deseori) pentru a-și trata singuri simptomele.

Cu toate acestea, ei nu știu ce factori, precum frecvența sau durata consumului, ar favoriza boala, scrie Slate.

Nivelul de THC, pus în discuție

Doctorul Sam Wang, specialist în medicină de urgență pediatrică și toxicolog la Spitalul de Copii din Colorado, care, printre altele, are grijă de adolescenții afectați de această maladie, prezintă o ipoteză care ar putea explica acest fenomen.

Potrivit acestuia, tăria canabisului, ale cărui niveluri de THC se situează uneori în jurul valorii de 20% astăzi (comparativ cu 4% în anii 90), ar putea fi pusă în cauză. Studiile viitoare ar trebui să facă mai multă lumina asupra vărsăturilor necontrolate care îi afectează pe consumatori.

Pe de altă parte, nu toți fumătorii regulați de canabis sunt afectați de CHS. „Nu este pe deplin clar cine este predispus la această boală”, a spus Wang. „Este o anumită frecvență sau durată de utilizare? Sau este un anumit tip de produs? Nu avem aceste date”.

Pentru a înțelege, trata și preveni pe deplin noua maladie, cercetătorii trebuie să documenteze cazurile și să compare simptomele. Dar CHS este atât de nou încât nu are un diagnostic medical sau un cod de facturare a asigurărilor, a spus Wang, făcându-l „o țintă în mișcare”.

author avatar
Tudor Borcea