AcasăȘTIRI EXTERNEO economie blocată nu poate trăi cu Covid

O economie blocată nu poate trăi cu Covid

Trebuie să învățăm să trăim cu virusul – este noua marotă a oficialilor din sănătate și a multor guvernanți. Dar economia nu funcționează așa.

Varianta Omicron, în creștere, complică redresarea unei economii mondiale care continuă să fie devastată de haosul lanțului de aprovizionare și de absenteismul lucrătorilor.

Supermarketurile se luptă să aprovizioneze rafturile pe fondul penuriei cronice de personal.  Producătorii se confruntă cu perturbări, iar creșterea prețurilor la energie se adaugă la inflație, presând băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor. Nu e tocmai un mediu potrivit să trăiască cu Covid-19, indiferent ce variante apar sau dispar.

Optimiștii susțin că impactul economic al Omicron va fi limitat, deoarece campaniile de vaccinare vor permite pandemiei să tracă la o fază endemică. Asta ar însemna că tot mai multe afaceri s-ar redeschide, susținând cererea să atingă nivelurile de acum doi ani.

Cu toate acestea, pe măsură ce pandemia persistă în al treilea an, devine din ce în ce mai clar că revenirea la normalitatea economică este oarecum departe.

Economia globală este acum împărțită între acele țări care au reușit cumva să gestioneze criza sănătății – și alte națiuni care nu au nicio perspectivă de a ieși din blocajul economic.

Banca Mondială și-a redus deja perspectivele de creștere, iar directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a prezis un 2022 “dificil” pentru factorii de decizie.

Georgieva a spus că inflaţia este un fenomen care are un “caracter specific fiecărei ţări şi răspunsul politic este mai complicat” în 2022 decât în 2020, primul an al pandemiei: „Aşa că nu putem avea aceeaşi politică peste tot. Trebuie să fie specifică fiecărei ţări. Şi asta ne complică şi mai mult munca”.

Presiunile inflaționiste forțează unele bănci centrale, mai ales Rezerva Federală a SUA, să se orienteze către creșterea ratelor dobânzilor.

Analiștii Bloomberg avertizează: “Valul Omicron care mătură globul a dat deja o lovitură redresării. Ultimele date de la rezervările la restaurante până la numărul de pasageri ai companiilor aeriene arată o stagnare a cererii. Absentismul angajaților și închiderile de afaceri sporesc stresul de aprovizionare”.

Din Australia până în SUA și Marea Britanie, lanțurile de aprovizionare cu alimente pentru supermarketuri sunt perturbate, iar prețurile au crescut din cauza tarifelor ridicate de transport și a costurilor energiei.

În Europa, vânzările de mașini au scăzut pentru a șasea lună consecutiv în decembrie, subliniind bătălia dificilă cu care se confruntă producătorii săi de automobile.

Aprovizionarea cu suficienți semiconductori va rămâne anevoioasă și în acest an, iar pandemia continuă să afecteze încrederea consumatorilor.

În China, unde sunt produse o mare parte din componentele industriale ale lumii și unele bunuri de larg consum, containerele de transport maritim se stivuiesc în portul Shenzhen, pe măsură ce congestionarea din SUA și Europa ricoșează înapoi în Asia. Rezultatul: întârzieri de livrare și prețuri ridicate.

“Sunt surprins că politicienii încă mai cred că aceste probleme vor dispărea în curând. Nu este realist”, subliniază Willy Ling, directorul companiei de îmbrăcăminte Milo’s Knitwear(Hong Kong) care aprovizionează clienții din Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
252 afisari

2 COMENTARII

  1. o prosteala pentru cei care le este lene sa judece sau n-au cu ce . cu cancer , cu ciroza cu diabet etc se poate trai si cu guturaiul asta parca-i sfarsitul lumii . prost , prost dar nu se poate inghiti orice !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger