AcasăȘTIRI EXTERNEO cunoscută jurnalistă din Turcia, arestată pentru că l-a „insultat” pe Erdogan....

O cunoscută jurnalistă din Turcia, arestată pentru că l-a „insultat” pe Erdogan. „Boul nu devine rege intrând în palat”

O cunoscută jurnalistă din Turcia, arestată pentru că l-a „insultat” pe Erdogan. „Boul nu devine rege intrând în palat”

O reputată jurnalistă de televiziune din Turcia, Sedef Kabas, a fost arestată, sâmbătă, și plasată în detenție, pentru „insultă adusă președintelui” Recep Tayyip Erdogan.

„Există un proverb foarte celebru, care spune că capul încoronat devine mai înțelept. Dar vedem că nu este adevărat. Boul nu devine rege intrând în palat, ci palatul devine grajd”, a spus jurnalista, în direct, vineri, pe postul Tele1.

Riscă patru ani de închisoare

Sedef Kabas a publicat acest proverb și pe contul ei Twitter, unde este urmărită de aproape 900.000 de abonați.

„Blestem cuvintele murdare care îl vizează pe președintele nostru”, a scris pe Twitter ministrul turc al Justiției, Abdulhamit Gul.

„O așa-zisă jurnalistă l-a insultat direct pe președintele nostru pe un canal de televiziune care nu are alt obiectiv decât să răspândească ură”, a declarat pe Twitter șeful direcției media și comunicare a președinției Turciei, Fahrettin Altun, scrie AFP.

„Condamn această aroganță, această lipsă de moralitate în cei mai duri termeni. Nu este doar imoral, ci și iresponsabil”, a adăugat el.

Infracțiunea de „insultă adusă președintelui” se pedepsește cu închisoare de la unu la patru ani în Turcia.

Arestarea lui Sedef Kabas pentru „insultarea președintelui” este un atentat grav la libertatea de exprimare”, a comentat Uniunea Jurnaliştilor din Turcia (TGS).

ONG-urile denunță în mod regulat încălcări ale libertății presei în Turcia, în special după puciul eșuat din 2016, care a fost urmat de arestarea a zeci de jurnalişti și închiderea mai multor mass-media considerate ostile.

Turcia ocupă locul 153 din 180 în indicele pentru libertatea presei din 2021 publicat de Reporteri fără frontiere (RSF).

author avatar
Tudor Borcea