AcasăȘTIRI EXTERNEO anchetă jurnalistică a dezvăluit cine l-a ucis, de fapt, pe Boris...

O anchetă jurnalistică a dezvăluit cine l-a ucis, de fapt, pe Boris Nemțov, rivalul lui Putin, în 2015

boris nemtovO anchetă jurnalistică a dezvăluit cine l-a ucis, de fapt, pe Boris Nemțov, rivalul lui Putin, în 2015

Boris Nemțov a fost urmărit timp de aproape un an de zile de un agent care avea legătură cu o echipă care se ocupa de asasinarea opozanților politici înainte de a fi împușcat mortal, conform rezultatelor unei investigații jurnalistice realizate de Bellingcat, The Insider și BBC.

Nemțov a fost un adversar înverșunat al președintelui Vladimir Putin. Uciderea sa în 2015 reprezintă cel mai răsunător asasinat politic de la venirea lui Putin la putere.

De ce a fost ucis Nemţov?

După venirea la putere a lui Vladimir Putin, Nemţov a fost marginalizat în politica rusă, ulterior devenind un disident care a expus corupţia din ţară şi a denunţat atacul rus din 2014 asupra estului Ucrainei.

La 27 februarie 2015, Boris Nemţov a fost împuşcat mortal, la mică distanţă de Kremlin şi cu numai câteva zile înaintea unui protest pe care urma să îl conducă împotriva războiului.

Cinci bărbați cu origini cecene au fost imediat arestați și ulterior închiși pentru asasinarea sa. Însă investigația oficială a lăsat cele mai urgente întrebări fără răspuns: cine a ordonat asasinatul și de ce?

Aşadar, la 7 ani de la asasinat, cele trei publicații amintite arată dovezi că în lunile care au precedat momentul, Nemțov a fost urmărit în Rusia de un agent guvernamental care avea legături cu o echipă secretă de asasini.

Jurnaliştii au folosit baza de date Magistral

Potrivit documentelor, numele agentului este Valeri Suharev. Toate dovezile sugerează că la acea vreme, el a lucrat pentru FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne din partea Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor oamenilor în țară.

Majoritatea călătoriilor făcute de Nemțov au fost de la Moscova, unde locuia, către Iaroslavl, aflat la 272 de km nord-est de capitală – unde activa în parlamentul regional.

Toate rezervările de zboruri şi călătorii cu avionul sunt înregistrate în baza de date a FSB numită Magistral. Dar baza de date nu doar înregistrează deplasările oamenilor pe care agenţii ruşi ar putea dori să-i urmărească, ci poate fi folosită pentru a indica deplasarea agenţilor înşişi – persoane ca Suharev.

author avatar
Andrei Ștefan
546 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

De ce românii cumpără tot mai mult produsele marcă proprie ale supermarketurilor. Nu e vorba doar despre preţ

Retailerii au observat că au început să se golească, într-un timp cât mai scurt, rafturile pe care sunt aşezate produsele marcă proprie.Cercetările de piață...

Misterul piramidelor egiptene, desluşit! Cum au fost construite mai ușor în urmă cu 4.700 ani (VIDEO)

A apărut o nouă teorie despre construirea piramidelor circulă în ultimele zile. Acestea ar fi fost construite mult mai ușor pentru că în preajma...
proger