AcasăȘTIRI EXTERNEMiroase a RĂZBOI la Chișinău: Transnistria vrea alipirea la Rusia!

Miroase a RĂZBOI la Chișinău: Transnistria vrea alipirea la Rusia!

Liderii regiunii separatiste Transnistria au ieşit cu un anunţ ce dă mari bătăi de cap Republicii Moldova: ţintesc alipirea la Rusia. Transnistria își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, care a fost aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de Externe Vitali Ignatiev.

Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.

Au cerut Rusiei să-i recunoască drept stat

„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, a spus ministrul de Externe Vitali Ignatiev.

Aceste decizii au fost susținute de 98% dintre participanți. Ulterior, Consiliul Suprem transnistrean a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat suveran independent.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor.

author avatar
Andrei Ștefan
1.156 afisari

10 COMENTARII

  • Să ne înțelegem, nici cu 1000 ani de Dodon, nu ar fi vrut altceva. Maia Sandu nu e o mare bucurie, dar nu schimbă nimic alegerea președintelui la Chișinău. Cu armată sovietică ce apară un teritoriu mafiot, aspirația cetățenilor este şi va rămâne către Kremlin.

 1. Ideal ar fi ca după unire Ukrhaina să nu mai aibă ieșire la Marea Neagră și să fim vecini cu rușii.

 2. TRNSNISTRIA A FOST ALIPITA DE STALIN MOLDOVEI ASA CUM SUDUL BASARABIEI A FOST ALIPIT UCRAINEI CARE ESTE UN STAT ARTIFICIAL CONSTITUIT DIN PETICE.

 3. Pai sa faca tratat Moldova cu Rusia si sa-i lase Transnistria asupra careia oricum nu mai are nicio putere, contra neamestecului rusesc in treburile
  Moldovei si a sprijinului sau macar recunoasterii oficiale de catre Rusia a apartenentei sudului Basarabiei la Moldova si nu la Ucraina.

  • Ar fi o mare minune sa se poata infaptui asa ceva – Sudul Basarabiei sa revina ca in Harta de la 1918.

  • Rusia nu vrea Transnistria. E mai util un cartof fierbinte. Tehnica stalinistă nu are egal.

 4. Pa sorosista nazista de Maia o doare fix unde trebuie, adica in bascheti, daca e sa fie un mic razboi si acolo, in teritoriul acela plin de rusn