AcasăȘTIRI EXTERNE„Nucleara iraniană”: SUA intră în baletul diplomatic de la Viena

„Nucleara iraniană”: SUA intră în baletul diplomatic de la Viena

Primul avans notabil în această privință de la venirea la putere a lui Joe Biden, Statele Unite s-au implicat în discuții la Viena pentru a încerca să salveze acordul internațional privind dosarul nuclear al Iranului.

Cu toate acestea, reprezentanții Washingtonului  nu vor fi la aceeași masă cu omologii din Teheran și europenii vor acționa ca intermediari între cele două părți, în speranța obținerii unor rezultate concrete după două luni de blocaj. SUA au trimis primele semnale pozitive spunând că sunt gata să „ridice sancțiunile care sunt în contradicție cu acordul”, potrivit postului de televiziune PBS. Ali Rabii, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, a salutat o „poziție realistă și promițătoare”, care „ar putea fi începutul corectării procesului rău care a pus diplomația în impas”. De îndată ce aceste măsuri punitive care îi sufocă economia sunt eliminate, Iranul a promis să își reînnoiască angajamentele nucleare, de care s-a eliberat treptat de când SUA s-au retras din acord. Fostul președinte american Donald Trump a denunțat unilateral în 2018 acest pact încheiat la Viena cu trei ani mai devreme, care urmărește să se asigure că Teheranul nu încearcă să dobândească bomba atomică, dar Joe Biden a spus că vrea să-l reinstituie. Deschiderea discuțiilor bilaterale (purtate într-un hotel de lux din capitala Austriei) este „o etapă importantă, arătând că atât Statele Unite, cât și Iranul sunt țări responsabile în ceea ce privește spargerea inerției și a tiparului de așteptare și de a spune “mingea este în cealaltă tabără ”, a comentat pe Twitter Ali Vaez, de la organizația de prevenire a conflictelor International Crisis Group. Lansarea comitetului mixt s-a desfășurat în prezența tuturor semnatarilor JCPOA (Planul de acțiune comun cuprinzător): SUA, Iran, Germania, Franța, Regatul Unit, China și Rusia, toate sub egida UE reprezentată de secretarul general adjunct al Serviciului de acțiune externă, Enrique Mora. În același timp, „vor avea loc ședințe de experți timp de 15 zile”, detaliază un diplomat european cu sediul la Viena.

“Diplomația navetă”

Pentru Kelsey Davenport, directorul politicii de neproliferare a Asociației pentru Controlul Armelor, „acestă diplomație de tip navetă nu este cu siguranță o formulă ideală, dar UE este bine plasată pentru a ieși din impas și pentru a coordona măsurile necesare pentru restabilirea acordului”. Acestă expertă solicită „un prim gest îndrăzneț de ambele părți pentru a injecta impuls în proces și a demonstra voința politică a fiecăruia”.Washingtonul ar putea, de exemplu, să deblocheze „accesul la tranzacții financiare externe și să faciliteze ajutorul umanitar” – în special medicamente și echipamente medicale, în timp ce Teheranul ar putea opri în schimb îmbogățirea uraniului la o puritate de 20%,  mult peste pragul stabilit prin Acordul de la Viena din 2015.

author avatar
Radu Jacotă Redactor