AcasăȘTIRI EXTERNENucleară în biserica Germaniei. Sute de minori abuzați de preoți pedofili /...

Nucleară în biserica Germaniei. Sute de minori abuzați de preoți pedofili / Raportul care a șocat națiunea

Nucleară în biserica Germaniei. Sute de minori abuzați de preoți pedofili / Raportul care a șocat națiunea / Foto: Facebook

610 minori au fost abuzați sexual de clerici din dieceza de Münster, în Germania, în 75 de ani, potrivit unui raport independent prezentat luni, dar numărul real al victimelor ar putea fi de 6.000.

Numărul preoților implicați se ridică la 183, potrivit raportului întocmit de cinci experți de la Universitatea din Münster, în vestul Germaniei, care au studiat cazurile de pedofilie între 1945 și 2020. În total, au fost identificați 196 de clerici, mai mult de 4% din clericii din episcopie, iar 90% dintre aceștia nu au fost niciodată urmăriți penal.

„Au mușamalizat și au tăcut”

În anii 1960 și 1970, în această dieceză au fost comise în medie două acte de pedofilie pe săptămână, potrivit raportului, care urmează mai multor alte studii edificatoare privind amploarea pedocriminalității în Biserica Catolică germană de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Evocând un „bilanț înspăimântător”, unul dintre autori, Klaus Grosse Kracht, a denunțat eforturile pentru mușamalizarea sistematică a abuzurilor. Responsabilii „au mușamalizat, au tăcut și au intervenit doar superficial atunci când a fost vorba de evitarea unui scandal public”, a afirmat el. Pentru Natalie Powroznik, o altă autoare a raportului, numărul real al victimelor ar trebui să fie de opt până la zece ori mai mare. „Între 5.000 și 6.000 de fete și băieți” au fost abuzați sexual, a spus ea, scrie Le Figaro.

Scandalul agresiunilor sexuale din Biserica Catolică a afectat Germania ca multe alte țări și l-a implicat grav pe Papa Benedict al XVI-lea pe vremea când era arhiepiscop în Bavaria. În arhidieceza de München-Freising, între 1945 și 2019, cel puțin 497 de persoane, majoritatea băieți și adolescenți, au fost agresate sexual, potrivit unui raport publicat în ianuarie.

Fostul papă Benedict, acuzat de lipsă de acțiune

Autorul, un cabinet de avocatură, l-a acuzat pe fostul suveran pontif de inacțiune în fața acestor violențe sexuale și de faptul că nu a făcut nimic în mai multe cazuri pentru a preveni abuzurile asupra copiilor. La vremea respectivă, Benedict al XVI-lea a reafirmat că nu a acoperit niciodată acte de abuz sexual.

Un alt raport , dat publicității în martie 2021, a dezvăluit, de asemenea, că sute de minori au fost abuzați sexual în dieceza de Köln, cea mai mare din țară, între 1975 și 2018. În 2018, mai mulți cercetători universitari, finanțați de Biserică, dar fără acces la arhive, au întocmit un raport alarmant: cel puțin 3.677 de copii au fost victime ale violenței sexuale în Germania între 1946 și 2014.

author avatar
Tudor Borcea