AcasăȘTIRI EXTERNENUCLEARĂ: America, aproape de a intra în incapacitate de plată!

NUCLEARĂ: America, aproape de a intra în incapacitate de plată!

sursa foto: economedia.ro

Republicanii şi democraţii din Senatul american se ceartă cu privire la plafonul datoriei ţării, pe măsură ce termenul limită pentru creşterea acestuia se apropie.

Un republican de top din Senatul SUA i-a cerut marţi preşedintelui Joe Biden să accepte planul partidului său de a reduce cheltuielile sau să facă o contraofertă, transmite Reuters. Totul, în timp ce un democrat de vârf a spus că Senatul ar putea încerca să avanseze o creștere „curată” a plafonului datoriilor săptămâna viitoare.


Posibil default catastrofal

Cu doar o lună până la un posibil default catastrofal al SUA, liderii ambelor partide şi-au înăsprit divergenţele faţă de plafonul datoriei de 31.400 miliarde de dolari, republicanii insistând ca democraţii să ia în serios legislaţia care trecut de Camera Reprezentanţilor în conformitate cu liniile de partid, săptămâna trecută.

„Există un acord în Cameră. Preşedintele trebuie să accepte asta sau să facă o contraofertă”, a declarat senatorul John Thune, republicanul numărul 2 în cadrul Camerei.


Senatorul democrat Chuck Schumer conduce o majoritate de 51-49, dar ar avea nevoie de sprijinul a cel puţin nouă republicani pentru a adopta un proiect de lege care ridică plafonul datoriei fără condiţii.

Avertismentul secretarului Trezoreriei

Pe de altă parte, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a informat luni Congresul că guvernul SUA nu va putea să-şi îndeplinească toate obligaţiile, „posibil încă de la 1 iunie”, cu excepţia cazului în care parlamentarii acţionează cu privire la plafonul datoriei.


Curând după aceea, Biden i-a invitat pe preşedintele republican al Camerei, Kevin McCarthy, pe Chuck Schumer, pe liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, şi pe Hakeem Jeffries, la o întâlnire la Casa Albă, pe 9 mai.

author avatar
Andrei Coman