AcasăȘTIRI EXTERNE„Nu suntem naivi”. Germania blochează achiziția unei fabrici de semiconductori de către...

„Nu suntem naivi”. Germania blochează achiziția unei fabrici de semiconductori de către China

„Nu suntem naivi”. Germania blochează achiziția unei fabrici de semiconductori de către China

Guvernul german a blocat miercuri achiziționarea unei fabrici de semiconductori de către o companie suedeză deținută de China, a anunțat Ministerul german al Economiei.

Vânzarea unei fabrici a producătorului Elmos, cu sediul la Dortmund, în vestul Germaniei, care produce semiconductori în principal pentru industria auto, nu era o surpriză, deoarece se știa încă de la sfârșitul anului 2021. Compania anunțase că își va vinde fabrica pentru 85 de milioane de euro către compania suedeză Silex Microsystems, deținută de grupul chinez Sai MicroElectronics.

„Nu suntem naivi”

Numai că preluarea a fost respinsă, miercuri, la propunerea Ministerului Economiei, în cadrul Consiliului de Miniștri german. Ministerul Economiei hotărâse deja că proiectul fabricii Elmos reprezenta o amenințare la adresa securității naționale.

„China este și trebuie să rămână un partener comercial. Totuși, nu suntem naivi și trebuie să vedem dacă nu cumva interesele comerțului și ale pieței riscă să fie folosite pentru o politică de putere, împotriva intereselor Republicii Federale Germania”, a comentat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, cu privire la acest proiect de achiziție, informează Le Figaro.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz, care s-a întâlnit săptămâna trecută la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping, încearcă să ajusteze poziția Germaniei față de China pentru a reduce dependența sa economică și a evita scurgerile tehnologice, păstrând în același timp relațiile comerciale dintre cele două țări.

În ciuda reticențelor din cadrul coaliției sale, Olaf Scholz a aprobat recent o investiție majoră a gigantului chinez Cosco în portul Hamburg, cel mai mare din Germania.

author avatar
Tudor Borcea