AcasăȘTIRI EXTERNENu Putin, ci întreaga Rusie este amenințată de SUA. Mesajul lui Joe...

Nu Putin, ci întreaga Rusie este amenințată de SUA. Mesajul lui Joe Biden

Nu Putin, ci întreaga Rusie este amenințată de SUA. Mesajul lui Joe Biden

SUA va răspunde dacă Rusia acționează nesăbuit sau agresiv”, a avertizat secretarul american de Stat Antony Blinken. Șeful diplomației americane a declarat că țara sa se va concentra mai puțin pe președintele Putin și mai mult pe acțiunile Rusiei ca țară.

De la preluarea mandatului la Casa Albă, președintele Joe Biden se arată, cel puțin declarativ, intransigent cu Rusia pe care acum o aduce în integralitatea ei în cătarea sancțiunilor și luărilor de poziție ale SUA împotriva a ce consideră a fi acțiuni agresive, de intimidare și politica faptului împlinit duse de Moscova.

Statele Unite vor „răspunde” dacă Rusia „acționează de-o manieră nesăbuită sau agresivă”, a declarat, joi, secretarul american de Stat Antony Blinken (foto) în cadrul emisiunii Today a BBC Radio 4.

Printre actele nesăbuite, Blinken a menționat „ cyber-intruziunea SolarWinds”, „interferența în alegerile noastre” și „ce i s-a făcut” liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi.

SUA „ar prefera o relație mai stabilă și mai previzibilă” dacă acțiunile Rusiei o vor permite, a adăugat ministrul de Externe al lui Joe Biden.

Nord Stream 2, „o idee proastă”

Diplomatul american a reiterat, de asemenea, opoziția personală a președintelui SUA, Joe Biden, față de proiectul de gazoduct Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania.

În ciuda faptului că Departamentul de Justiție al SUA a decis inițial să permită sancțiuni împotriva companiei care construiește gazoductul, ca parte a unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, aprobarea a fost anulată în aprilie

Cu toate acestea, președintele SUA crede că Nord Stream 2 este „o idee proastă”, a spus Blinken.

Vorbind despre Irlanda de Nord, Blinken a spus că pacea „este pe ceea ce SUA rămâne foarte concentrată”. Cel mai important pentru Joe Biden este că „câștigurile Acordului din Vinerea Mare (acordul de la Belfast semnat la 10 aprilie 1998)  sunt susținute și avem în vedere bunăstarea politică și economică a Irlandei de Nord”, scrie Politico.

În ceea ce privește China, Antony Blinken a spus că SUA nu încearcă să stăpânească țara, dar a avertizat, de asemenea, că „ori de câte ori cineva încearcă să submineze sistemul internațional bazat pe reguli, nerespectând regulile, atunci ne vom ridica și vom spune: nu, nu acceptăm acest lucru”.

Declarația șefului diplomației americane face ecou comunicatului comun emis de miniștrii de Externe ai țărilor G7, care s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni.

 

author avatar
Tudor Borcea
534 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger