AcasăȘTIRI EXTERNE„Nu există vaccinuri-miracol”. Avertisment de ultimă oră al OMS privind variola maimuței

„Nu există vaccinuri-miracol”. Avertisment de ultimă oră al OMS privind variola maimuței

„Nu există vaccinuri-miracol”. Avertisment de ultimă oră al OMS privind variola maimuței

Variola maimuței câștigă teren pe zi ce trece. Organizația Mondială a Sănătății a raportat că numărul cazurilor a crescut cu 20% față de săptămâna trecută. Cele mai multe cazuri sunt raportate în Europa și pe continentul american.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a făcut o prezentare generală a evoluției epidemiei în lume.

„În total, peste 35.000 de cazuri de variolă a maimuței au fost raportate în 92 de țări și teritorii. Peste 7.500 de cazuri au fost depistate săptămâna trecută, cu 20% mai multe decât în săptămâna precedentă și cu încă 20% mai multe decât în săptămâna anterioară”.

Nu avem „un glonț de argint”

 

Rata mortalității a crescut cu 35% în decurs de patru săptămâni. 12 persoane au murit săptămâna trecută din cauza acestei boli. Șeful OMS a precizat că sunt în curs de desfășurare studii pentru a determina dacă mutațiile genetice ale virusului se află în spatele răspândirii rapide a bolii.

Majoritatea cazurilor raportate se referă la „bărbații care fac sex cu bărbați” și la cei care frecventează locurile de prostituție. O campanie de vaccinare este în curs de desfășurare, dar cercetătorii insistă. Nu este o soluție miraculoasă și este mai bine să ne concentrăm pe prevenire, de exemplu prin reducerea numărului de parteneri sexuali.

La 13 iulie, OMS a clasificat variola maimuței ca fiind o urgență de sănătate publică internațională.

author avatar
Tudor Borcea