AcasăȘTIRI EXTERNENoul șef al Amazon va avea de furcă cu UE

Noul șef al Amazon va avea de furcă cu UE

Andy Jassy ​​este pe cale să moștenească o mulțime de probleme legale – și o mare parte vin din Europa.

Pe măsură ce locotenentul lui Jeff Bezos preia puterea, Politico a analizat câteva dintre cele mai presante amenințări pentru Amazon. You’re welcome, Andy.

Reguli antitrust

În concurență, Jassy se confruntă cu un război pe două fronturi, la Bruxelles și în capitalele naționale.

Pe de o parte, există o anchetă avansată adusă de șefa competiției UE, Margrethe Vestager. Ea a acuzat Amazon că folosește date despre vânzători de la terți pentru a-și spori propriile oferte, dar se uită și la logistică și servicii de livrare – practici similare sunt examinate  în Italia.

Pe de altă parte, Jassy se va înfrunta cu autoritățile naționale din Germania, Spania și Marea Britanie, care analizează influența pe care Amazon o exercită asupra prețurilor, precum și un  acord cu Apple pentru a exclude dealerii  neautorizați de la vânzarea produselor acestei companii pe platformă.

Va fi foarte dificil pentru Jassy să evite în continuare amenzile antitrust – cu excepția cazului în care batalionul de lobbiști și avocați al Amazon reușește să deraieze procesul.

Protecția datelor

Și Amazon ar putea fi acuzat de potențiale încălcări ale codului de confidențialitate al UE, GDPR. Afacerea extrem de profitabilă a serviciilor web Amazon, pe care Jassy o conducea înainte de a prelua întreaga companie, are legături cu guverne și corporații din întreaga Europă.

Criticii spun că acest lucru face ca datele să fie vulnerabile la spionaj de către guvernul SUA, care are mijloacele legale pentru a confisca datele europenilor.

Dincolo de informațiile cu caracter personal, blocul european dorește să-și protejeze datele industriale, pe care le vede ca fiind cheia pentru stimularea inovației digitale pe continent. Bruxelles, Paris și Berlin analizează noi legi și inițiative care ar putea submina dominația Amazon în serviciile cloud și ar întări alternativele europene.

Impozite

Companiile globale se confruntă cu o revizuire a modului în care taxele lor trebuie colectate în întreaga lume. Datorită Franței, Amazon este una dintre ținte.

Amazon ar fi putut scăpa de impozitul global convenit de 130 de țări luna aceasta, deoarece taxa se va aplica celor mai mari corporații al căror profit depășește o marjă de 10%, iar marjele de profit ale Amazon sunt adesea sub acest prag.

Dar ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a dorit foarte mult ca gigantul BigTech să intre în plasă. Regulile finale, negociate special pentru a se asigura că Amazon nu scapă printre ochiuri , permit calcularea să țină seama de profiturile unor unități de afaceri specifice, cum ar fi Amazon Web Services, care are marje de profit mai mari decât alte părți ale companiei.

Acum, mai multe întrebări îl așteaptă pe Andy Jassy. Una este cum și când țările UE vor implementa noul impozit global. Un altă chestiune este dacă Comisia Europeană va veni cu propria sa taxă tehnologică în iulie, așa cum a fost planificat, și cum va arăta.

Totuși, Amazon își poate permite o creștere a impozitelor și va putea conta întotdeauna pe sprijinul SUA pentru a lupta împotriva taxelor UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger