AcasăȘTIRI EXTERNENoul război hibrid împotriva UE

Noul război hibrid împotriva UE

Președintele belarus Alexandr Lukașenko mână un val de migranți clandestini spre Polonia, Lituania,Letonia, Germania și Suedia. Este un șantaj asupra Uniunii Europene în scopul ridicării sancțiunilor economice împotriva Belarusului. Sau mai bine zis, o formă de război hibrid.

Din iulie, creșterea migrației ilegale din Belarus a însemnat mii de oameni blocați la frontierele UE.

Ademeniți, de asemenea, de promisiunile de acces ușor în Germania sau Suedia, sute de  afgani și irakieni au fost urcați în avioane la Minsk și aduși la granițele acestor țări.

Până în prezent,  peste 4000 de migranți au trecut ilegal în Lituania și peste 2000 în Polonia – treceri înlesnite de Belarus.

“Această situație a fost planificată și organizată sistematic sub îndrumarea președintelui Lukașenko”, notează în Politico ministrul leton de interne Marija Golubeva.

Polonia a construit un gard de-a lungul frontierei sale cu Belarus. Varşovia susţine că a le permite migranţilor să intre pe teritoriul polonez ar încuraja migraţia ilegală şi ar face jocurile lui Lukaşenko.

”Aceştia nu sunt refugiaţi, ei sunt migranţi economici aduşi de guvernul belarus”, a explicat Marcin Przydacz, adjunct al ministrului de externe.

“Planul lui Lukașenko este simplu: copleșiți sistemele de primire și azil ale UE cu un nou flux de migrație neregulată și slăbiți capacitatea europenilor de a reacționa la crize autentice. Aceasta nu este altceva decât o formă de război hibrid, care exploatează zona cenușie dintre pace, criză și război. Iar situația continuă să escaladeze”, subliniază Golubeva.

“Muniție umană”

Multe țări s-au confruntat anterior cu amenințarea unui război hibrid – inclusiv Georgia, Ucraina, Suedia, Finlanda, Olanda și Letonia. Dar regimul Lukașenko are o metodă nouă – folosirea migranților ca “muniție umană”.

Când vine vorba de migrație, este bine cunoscut faptul că blocul european are  posibilități limitate de a-i împinge înapoi pe cei care  trec granițele în mod ilegal.

Și Belarus știa acest lucru în timp ce organiza și direcționa un flux de migranți către granița de est a UE.

NATO definește amenințările hibride drept activități coordonate care vizează cele mai slabe puncte sistemice ale statelor și instituțiilor democratice, cu scopul de a le transforma în ținte vulnerabile.

De asemenea, UE se confruntă cu  un element al războiului informational, o altă parte a amenințărilor hibride, întrucât mass-media din Minsk încearcă să descrie țările baltice și Polonia drept adevărații vinovați pentru proasta gestiune a  fluxului migrator.

Statele care se confruntă cu valul de migranți din Belarus – și îi blochează la granițele lor –  sunt deja criticate de organizațiile pentru drepturile omului, un aspect previzibil și speculat de Lukașenko.

“Situația de la granița cu Belarus devine din ce în ce mai greu de suportat”, a conchis ministrul leton.  Grănicerii și oficialii Letoniei vor continua să acționeze în conformitate cu legea și tratatele internaționale.

Prin urmare, reacția rapidă a Letoniei și Lituaniei de a declara o stare de urgență în zonele de frontieră a fost un pas necesar și îndrăzneț pentru a proteja frontiera externă a UE.

Cunoscând regimul Lukașenko, întreaga Uniune Europeană trebuie să fie pregătită pentru o posibilă escaladare a situației în viitorul apropiat și să-și apere granițele de atacurile hibride ale regimurilor nedemocratice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
577 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger