AcasăȘTIRI EXTERNENoul prim-ministru britanic moștenește o „catastrofă” economică / Iarnă decisivă pentru Regatul...

Noul prim-ministru britanic moștenește o „catastrofă” economică / Iarnă decisivă pentru Regatul Unit

Noul prim-ministru britanic moștenește o „catastrofă” economică / Iarnă decisivă pentru Regatul Unit / Foto: printscreen

În Marea Britanie, întreprinderile și gospodăriile avertizează că nu vor reuși să treacă iarna fără ajutor din partea guvernului. Acest lucru creează provocări enorme pentru viitorul prim-ministru, care va fi anunțat săptămâna aceasta.

 

Timp de luni de zile, Regatul Unit a îndurat un vid de leadership, în timp ce țara a derapat spre o recesiune și o criză umanitară declanșată de creșterea facturilor la energie. De când Boris Johnson a anunțat că va părăsi funcția, în iulie, perspectivele de creștere economică au slăbit. Inflația anuală depășește 10%, în condițiile în care prețurile alimentelor și ale combustibililor cresc vertiginos.

Lira sterlină, la vale după Brexit

Frustrarea cauzată de creșterea costului vieții a determinat sute de mii de lucrători care deservesc porturile, trenurile și oficiile poștale să intre în grevă. Lira sterlină tocmai a înregistrat cea mai proastă lună de după referendumul pentru Brexit din 2016, atingând cel mai scăzut nivel față de dolarul american din ultimii peste doi ani.

Banca Angliei anticipează că inflația va sări la 13% pe măsură ce criza energetică se intensifică. Citigroup estimează că inflația în Marea Britanie ar putea atinge un vârf de 18% la începutul anului 2023, în timp ce Goldman Sachs avertizează că ar putea ajunge la 22% dacă prețurile gazelor naturale „rămân ridicate la nivelurile actuale”.

Candidații la succesiunea lui Johnson – actualul ministru de Externe Liz Truss și fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak – se confruntă cu apeluri pentru a anunța o intervenție dramatică imediat ce unul dintre ei devine al patrulea lider conservator al țării într-un deceniu, scrie CNN.

Cea mai urgentă problemă va fi gestionarea costului ridicat al energiei, care ar putea declanșa un val de închideri de întreprinderi și ar putea forța milioane de oameni să aleagă între a pune mâncare pe masă și a-și încălzi locuințele în această iarnă. Experții au avertizat că, dacă nu se vor lua măsuri rapide, oamenii vor ajunge în sărăcie și numărul deceselor cauzate de vremea rece va crește.

Banca Angliei avertizează că vine recesiunea

Facturile la energie pentru gospodării vor crește cu 80%, ajungând la o medie de 3.549 de lire sterline (4.106 dolari) pe an începând din octombrie. Analiștii spun că plafonul de preț pentru gospodării ar putea crește la peste 5.000 de lire sterline (5.785 de dolari) în ianuarie și să sară peste 6.000 de lire sterline în aprilie (6.942 de dolari).

Pe măsură ce oamenii sunt forțați să își reevalueze bugetele, boom-ul consumului care a urmat blocării Covid-19 se disipează rapid. Banca Angliei a avertizat că economia britanică va intra în recesiune în următoarele luni.

Slăbirea lirei sterline ar putea exacerba problemele, făcând mai scump importul de energie și alte bunuri, ceea ce ar duce la o inflație și mai mare.

De asemenea, Brexitul pune în dificultate comerțul, în special cu Uniunea Europeană, cel mai mare partener comercial al Marii Britanii. Exporturile și importurile vor fi cu aproximativ 15% mai mici pe termen lung decât ar fi fost dacă Regatul Unit ar fi rămas în UE, potrivit previziunilor Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară.

Truss, care se așteaptă să preia frâiele de la Johnson după ce guvernul său s-a prăbușit sub o grămadă de scandaluri la începutul acestei veri, a promis să relanseze economia prin reducerea impozitelor. Însă mulți economiști se tem că această abordare ar putea alimenta inflația și ar afecta finanțele publice fragile, nereușind în același timp să pună bani în buzunarele celor care au cea mai mare nevoie de ei.

Energia, facturile, „potolite” cu un preț uriaș

Statul nu are cum să evite să plătească sume uriașe pentru a face față situației energetice din această iarnă, dar vor fi necesare măsuri specifice pentru a evita risipa. Înghețarea prețurilor la gaz și electricitate în următoarele două ierni ar putea costa guvernul peste 100 de miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari), potrivit cercetătorilor de la Institute for Government.

Există, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care viitorul guvern își va permite o intervenție economică pe scară largă, mai ales dacă prioritatea este reducerea impozitelor și, prin urmare, a veniturilor publice.

Guvernul britanic s-a împrumutat masiv pentru a oferi sprijin în timpul blocajelor cauzate de coronavirus. Datoriile țării reprezintă acum aproape 100% din produsul intern brut. Când ratele dobânzilor erau la cel mai scăzut nivel, iar accesul la numerar era ieftin, aceasta nu era o problemă majoră.

Dar nu mai este cazul. Banca Angliei a crescut agresiv ratele în încercarea de a limita inflația. Acest lucru va face ca serviciul datoriei publice să fie din ce în ce mai costisitor pentru guvern. De asemenea, Regatul Unit a emis un număr mare de obligațiuni legate de inflație, ceea ce sporește vulnerabilitatea sa.

author avatar
Tudor Borcea
365 afisari

5 COMENTARII

  1. Viitorul premier trebuie sa cucereasca cam multe tari cu petrol….Daca nu merge cu Rusia-China sa o ia de la inceput iarasi cu arabii,Venezuela,Libia.
    Cel mai ieftin petrol e hidrogenul….nu trebuie sa bombardezi pe nimeni ptr apa
    Mi-a placut de englezii care au vopsit contoarele de la benzinarie – unul dintre ei ar trebui sa fie viitorul premier

  2. Daca va fi Liz,sarita de pe fix nu e problema,aia are mereu creierul infierbantat de prostie mai ceva ca un reactor nuclear.Colonialismul s-a cam fasait ,s-au trezit si popoarele zise sarace plus ca multe isi amintesc fara placere despre civilizatorii britanici.

    • Comentezi sa te afli in treaba… Ei au inteles care e traba cu colonialismul acum peste 50 de ani!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger