AcasăȘTIRI EXTERNENoul mega-proiect al Gazprom în Arctica ar putea fi o fundătură. Va...

Noul mega-proiect al Gazprom în Arctica ar putea fi o fundătură. Va râde Europa la urmă?

Noul mega-proiect al Gazprom în Arctica ar putea fi o fundătură. Va râde Europa la urmă? / Foto: printscreen

Pe coasta Mării Kara, lucrările sunt în plină desfășurare cu construcția câmpului de gaze naturale Kharasavey. Acesta va fi unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din Rusia. Dar gazul s-ar putea să nu aibă unde să se ducă.

A existat o mare agitație în tundra îndepărtată din peninsula Yamal de când lucrările de construcție au fost lansate oficial, în martie 2019. Președintele Vladimir Putin a vorbit în linie directă televizată de la Kremlin, în timp ce lucrătorii Gazprom au adus utilaje și echipamente grele pe întinderile acoperite de zăpadă și gheață din ținuturile arctice.

Miliarde de metri cubi ar putea rămâne blocate

„Câmpul Kharasaveyskoye va deschide noi orizonturi pentru dezvoltarea industriei, pentru consolidarea potențialului nostru de export și pentru continuarea industriei gaziere a Rusiei”, a declarat Putin. Zăcământul care se află pe țărmul vestic al peninsulei Yamal are rezerve de aproximativ 2.000 de miliarde de metri cubi de gaz și reprezintă următorul pas al Gazprom în marele său plan de dezvoltare pentru regiunea bogată în resurse.

Pe parcursul întregii veri a acestui an, navele au făcut naveta la terminalul maritim local Kharasaveyskoye, multe dintre ele cu materiale de construcție și provizii pentru cele câteva sute de muncitori de pe șantier. Producția urmează să fie lansată în 2023.

Se crede că Kharasavey și Bovanenkovo au rezerve combinate de gaze naturale de șapte miliarde de metri cubi. Alte câtevamiliarde urmează să fie adăugate la tabelul de rezerve, pe măsură ce Gazprom își continuă marele program de dezvoltare a regiunii, scrie The Barents Observer. Dar războiul dintre Rusia și Ucraina și conflictul ulterior cu UE împiedică planurile Moscovei.

Europa ia măsuri extreme pentru a reduce dependența de hidrocarburile rusești, iar Moscova a accelerat presiunea în această săptămână, când, din presupuse „motive tehnice”, a închis conducta Nord Stream 1.

Gazele naturale de la Kharasavey, Bovanenkovo și de la alte câmpuri din zonă riscă acum să rămână „blocate” în Arctica, deoarece practic toată infrastructura regională este destinată pieței UE. Gazele naturale din Yamal sunt trimise prin conducta Bovanenkovo-Ukhta, o secțiune nordică a conductei Yamal-Europa, lungă de peste 4.000 km.

Cantități uriașe de gaze naturale se vor acumula acum pur și simplu în Rusia internă. Și cu greu se poate găsi o soluție rapidă la această problemă.

Planul B: China

Gazprom are planuri ambițioase de conectare a Peninsulei Yamal cu China, iar o nouă conductă este proiectată pentru a conecta Bovanenkovo cu infrastructura existentă în partea de est a Golfului Ob. În 2021, Gazprom a lansat chiar și o conductă subacvatică peste golf.

Dar construirea unei conexiuni până în China va dura ani de zile. În prezent, Rusia are doar conducta Power of Siberia, care în 2020 a adus mai puțin de 5 miliarde de metri cubi pe piața chineză. Capacitatea va crește semnificativ în anii următori, iar Rusia are în plan și o Power of Siberia 2 și 3. Dar niciunul dintre acestea nu va putea înlocui volumele UE, care în 2018 au depășit 200 de miliarde de metri cubi.

În timpul vizitei sale la Forumul Economic Estic de la Vladivostok din această săptămână, Putin a evidențiat relațiile cu China și a subliniat că noul proiect de infrastructură a conductelor va conecta cele două țări.

În cadrul aceleiași conferințe, directorul general al Gazprom, Aleksei Miller, a participat la o videoconferință cu reprezentanți de top ai China National Petroleum Corporation. Capacitatea de alimentare a Power of Siberia poate fi mărită la 48 de miliarde de metri cubi pe an, iar Power of Siberia 2 poate livra în cele din urmă până la 50 de miliarde de metri cubi, a explicat el.

Dar zăcămintele Kharasavey și Bovanenkovo sunt situate la câteva mii de kilometri distanță, la nord de Cercul Polar.

author avatar
Tudor Borcea
409 afisari

3 COMENTARII

  1. Cum murim noi de grija albilor in timp ce manipulăm oile ce vor îngheța la iarna. Zi ce facem noi? Nu rușii

    • E interesant ca în timp ce murim de frig și foame să aplaudăm faptul că lui Putin îi apare un furuncul pe fesa dreaptă din cauză că a mâncat multă carne în sala de mese unde sunt 27 de grade. Murim veseli și voioși.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger