AcasăȘTIRI EXTERNENoul drum al petrolului rusesc ieftin

Noul drum al petrolului rusesc ieftin

A existat o creștere semnificativă a livrărilor de petrol rusești cu destinația India începând cu luna martie, după ce a început invazia armatei lui Putin asupra Ucrainei – iar China pare hotărâtă să  cumpere mai mult petrol din Rusia la reduceri mari.

Acest lucru ar marca un contrast puternic față de retorica dintre marile puteri și companii mondiale care evită petrolul rusesc.

Dar sancțiunile occidentale ar lăsa un gol pe piață, Rusia găsindu-se cu un exces de țiței pe care nu îl poate vinde.

“De la începutul lunii, cinci încărcături de petrol rusesc, sau aproximativ 6 milioane de barili, au fost încărcate și se îndreaptă spre India – urmând să fie descărcate la începutul lunii aprilie”, a declarat pentru CNBC președintele Transversal Consulting, Ellen Wald.

Armata rusă a invadat Ucraina pe 24 februarie și, de atunci, piețele au fost zdruncinate de temerile legate de aprovizionarea cu petrol, deoarece Rusia furnizează o cantitate semnificativă la nivel global.

Rusia exportă aproximativ 5 milioane de barili de țiței pe zi, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie(AIE). Este al treilea producător mondial, după SUA și Arabia Saudită.

Analiștii estimează că India ar putea începe să cumpere și mai mult petrol  din Rusia, mai ieftin cu  aproximativ 20%. Pe baza prețurilor actuale ale țițeiului, aceasta ar reprezenta o reducere de peste 20 USD pentru fiecare baril.

“În mod tradițional, India își primește țițeiul din Irak, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Nigeria – dar toate impun acum prețuri mai mari”, a spus Samir Kapadia, șeful departamentului de comerț la firma de consultanță în relații guvernamentale Vogel Group.

India și China s-au abținut până acum de la votul Națiunilor Unite pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia.

China, cel mai mare importator de petrol din lume,  este de așteptat să opteze și pentru importuri la reduceri din Rusia.

Gigantul asiatic este deja cel mai mare cumpărător unic de petrol rusesc, cu 1,6 milioane de barili în 2021.

„China încă importă petrol rusesc, dar probabil că și-ar crește achizițiile dacă poate plăti în yuani și la reduceri. Practic, Rusia este presată pentru că are unele dificultăți în a-și vinde petrolul. Unele dintre aceste reduceri sunt destul de semnificative – cu 30 de dolari mai puțin de la valoarea de referință, atunci chiar nu văd ce ar împiedica China să cumpere o mulțime de petrol rusesc”, a precizat Wald.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.004 afisari

1 COMENTARIU

  1. Si nu numai petrol. In timp ce in vest sant crize tot mai mari resursele rusesti se duc in est. Buna politica, din partea unora

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger