AcasăȘTIRI EXTERNENoul chiriaș de la Casa Albă va avea de furcă cu Iranul

Noul chiriaș de la Casa Albă va avea de furcă cu Iranul

Care va fi impactul  alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie asupra relațiilor tensionate între SUA și Iran? Majoritatea analiștilor occidentali se așteaptă ca regimul de la Teheran să înceapă o nouă rundă de negocieri cu Washingtonul, indiferent dacă Donald Trump va fi reales sau dacă rivalul Joe Biden va conduce America în următorii patru ani. Dar realitatea este că Republica Islamică este un adversar dur și greu de înțeles pentru Statele Unite.

Economia Iranului a fost într-o situație dificilă de la controversata decizie din 2018 a lui Trump de a retrage SUA din Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA, cunoscut în mod obișnuit ca acordul nuclear iranian) și de a impune o nouă rundă de sancțiuni. Pandemia Covid-19 a agravat, de asemenea, situația Iranului: Parlamentul Istamic a prezis că , dacă statul nu reușește să schimbe rapid direcția economiei, 57 de milioane de cetățeni iranieni, sau aproximativ 70% din populație, vor fi în curând împinși sub pragul sărăciei. Deși ar fi într-adevăr benefic pentru Iran să rupă impasul în relațiile sale cu SUA, analiștii care prezic o revenire post-electorală la negocieri par să ignore un factor crucial în ecuație: dinamica internă a Iranului și transformarea prin care a trecut regimul său de la semnarea JCPOA în 2015, notează Al Jazeera. Iranienii înșiși vor alege un nou președinte în mai puțin de opt luni și mulți se așteaptă ca noul lider să fie cineva afiliat îndeaproape cu Corpul Garda Revoluționară Islamică (IRGC), armata ideologică a regimului. Însă sunt puține șanse să se schimbe opiniile IRGC cu privire la negocierea cu SUA și cu cei doi pretendenți prezidențiali americani.

Democrații și republicanii, inamicii revoluției islamice

Gardienii regimului Iranian și al forței sale pricipale de securitate sunt extreme de suspicioși cu privire la intențiile Washingtonului. IRGC consideră că SUA desfășoară un „război hibrid” împotriva Iranului, care are ca scop instigarea unor tulburări interne și răsturnarea regimului său prin atacuri economice și campanii de propagandă concepute pentru a întoarce populația iraniană împotriva liderilor lor și de a îndepărta generația tânără de calea revoluției islamice. Datorită percepției sale a SUA ca un inamic necinstit și agresiv care este hotărât să distrugă cu orice preț regimul iranian, precum și a fundațiilor sale ideologice anti-americane și anti-imperialiste, IRGC este ferm împotriva angajării în orice negocieri cu Washingtonul , indiferent de cine ocupă Casa Albă. Mai mult, liderii IRGC nu văd prea multe diferențe între democrați și republicani atunci când vine vorba de politicile lor privind Iranul. Potrivit generalului de brigadă Yadollah Javani, șeful biroului politic al IRGC, o victorie democratică din noiembrie nu ar trebui privită ca o oportunitate de a reveni la negocieri, deoarece atât echipa Biden cât și republicanii încearcă să obțină același rezultat, deși prin mijloace diferite.

Ideologia IRGC: SUA, un regim malefic

Îndoctrinarea ideologică reprezintă mai mult de jumătate din pregătirea necesară pentru a deveni membru al gărzii. Și o scurtă privire asupra manualului de pregătire ideologică-politică al IRGC demonstrează modul în care membrii săi privesc SUA: un regim malefic îndreptat spre dominația lumii. În această viziune asupra lumii, unde Iranul este de partea a tot ceea ce este bun (jebeh-e Hagh) și SUA reprezintă reprezentarea a tot ceea ce este rău (jebeh Boatel), nu există spațiu pentru negocieri și conflictul dintre cele două națiuni va continua până când una dintre ele va ceda. Participarea sau chiar susținerea negocierilor cu americanii ar submina bazele ideologice ale IRGC și ar putea fi percepută ca o trădare a revoluției de către susținătorii săi din țară și din străinătate. Anti-americanismul este componenta centrală a ideologiei IRGC și sursa apelului politic al liderului suprem iranian Ayatollah Khamenei.

Mai mult, IRGC nu a uitat și nu a iertat asasinarea din 3 ianuarie a comandantului Forței Quds IRGC Qassem Soleimani de către SUA. Decesul lui Soleimani, care a fost un lider carismatic și influent, a slăbit tactic Forța Quds IRGC și misiunile sale în regiune. Oglindindu-l pe Khamenei, care a declarat „regimul nu va uita niciodată asasinarea lui Soleimani”, șeful IRGC, generalul-maior Hossein Salami, a subliniat recent că garda va face tot ce îi stă în putință pentru a răzbuna moartea comandantului. Pe scurt, IRGC are puține motive sau motivații pentru a promova o nouă rundă de negocieri cu SUA, iar posibilitatea deshiderii unei linii de dialog cu viitorul președinte american este aproape inexistentă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger