AcasăȘTIRI EXTERNENoua Zeelandă, speriată de China, după ce Insulele Solomon au făcut o...

Noua Zeelandă, speriată de China, după ce Insulele Solomon au făcut o mutare neaşteptată

insulele solomonNoua Zeelandă, speriată de China, după ce Insulele Solomon au făcut o mutare neaşteptată

Noua Zeelendă şi-a activat serviciile de securitate după ce Insulele Solomon au făut o mutare neaşteptată. Acestea din urmă au semnat un acord de securitate cu China, iar premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a spus că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenţionează să îşi „diversifice” relaţiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia.

Prezenţa Chinei naşte îngrijorare

Considerăm astfel de acţiuni o potenţială militarizare a regiunii şi de asemenea vedem foarte puţine motive, din punct de vedere al securităţii în Pacific, pentru o astfel de necesitate şi o astfel de prezenţă”, a răspuns Ardern când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staţionarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania.

„Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător”, a adăugat ea. Oficialităţi americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relaţie militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

author avatar
Andrei Ștefan
786 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger