Statele Unite își vor întări desfășurarea militară împotriva Chinei și Rusiei, încercând în același timp să mențină o descurajare eficientă împotriva Iranului și a grupărilor jihadiste din Orientul Mijlociu, a declarat o responsabilă de rang înalt al Pentagonului.
„În prezent studiem (…) inițiative cu aliații și partenerii noștri pentru a ne consolida descurajarea credibilă împotriva Rusiei”, a spus oficiala, anunțând finalizarea raportului Departamentului Apărării al SUA cu privire la noua postură militară americană în lume.
Ambițiile teritoriale ale Moscovei și Beijingului
Întrucât acest raport este clasificat „secret defense”drept secret al apărării, ea nu a oferit totuși detalii despre modul în care Statele Unite și-ar putea consolida aparatul militar menit să contracareze ambițiile teritoriale ale Moscovei sau Beijingului.
Se discută ajustări ale desfășurării militare americane în Europa și regiunea Indo-Pacific „dar în acest prim an (…) nu este momentul să dezvoltăm schimbări strategice majore în postura noastră”, a precizat responsabila Pentagonului.
Ea a amintit că Pentagonul a anunțat deja investiții pentru modernizarea bazei navale americane de pe insula Guam, în Pacific, și pentru a-și consolida prezența în Australia, unde până acum erau dislocați în fiecare an aproximativ 2.500 de soldați ai Marine Corps, în rotație de câteva sute pentru exerciții, scrie AFP.
Biden întoarce linia Trump în Europa
„Explorăm în prezent o serie de inițiative cu aliații și partenerii noștri și le veți vedea materializându-se în următorii doi sau trei ani”.
În Europa, președintele Joe Biden a anulat decizia de a limita personalul militar american desfășurat în Germania la 2.500 și a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de NATO, pe care predecesorul său Donald Trump îl pusese la îndoială.
Odată cu retragerea din Afganistan și rechemarea în Statele Unite a bateriilor antirachetă Patriot care fuseseră desfășurate în Arabia Saudită, după tirurile de rachete asupra câmpurilor sale petroliere atribuite grupărilor pro-iraniene, postura militară americană în Orientul Mijlociu a apărut diminuată.
În Irak, Washington a încheiat în vară un acord cu guvernul, care prevede plecarea până la sfârșitul anului a tuturor „forțelor de luptă” din țară, chiar dacă acolo vor rămâne 2.500 de soldați americani. „Angajamentul nostru este să sprijinim în continuare coaliția anti-Stat Islamic”, a spus responsabila.