AcasăȘTIRI EXTERNENoua ordine monetară. Criptomoneda și dolarul sunt parteneri, nu rivali

Noua ordine monetară. Criptomoneda și dolarul sunt parteneri, nu rivali

Evenimentele din ultimii doi ani – mai întâi pandemia Covid-19 și acum invazia rusă în Ucraina – au fost suficient de perturbatoare pentru a face să pară probabilă o nouă schimbare a ordinii monetare globale. Dar ce formă va lua aceasta? Două ipoteze au ieșit în evidență, care nu se exclud în niciun caz reciproc.

Prima este că a sosit ceasul criptomonedelor. Fondul de investiții Bridgewater Associates  a remarcat că „invazia Rusiei în Ucraina este primul eveniment major în care monedele digitale fac parte din ecuație”.

A doua ipoteză este că asistăm la o presupusă diminuare a influenței dolarului. Potrivit lui Zoltan Pozsar de la Credit Suisse Group, decizia SUA și a aliaților săi europeni de a îngheța o mare parte din rezervele valutare ale băncii centrale ruse a fost un moment decisiv.

Decizie care  „va încuraja băncile centrale să se diversifice în afara dolarului sau să încerce să își reancoreze monedele cu active care sunt mai puțin sensibile la influența guvernelor americane sau europene”. Până acum nu există semnale în acest sens.

La începutul invaziei ruse au existat multe discuții despre cum Kremlinul ar folosi criptomoneda pentru a se sustrage de la sancțiunile occidentale, notează Bloomberg. Cu siguranță, a existat o creștere inițială a achizițiilor de Bitcoin în ruble.

Dar autoritățile de reglementare americane și europene au anunțat marile schimburi de criptomonede. Coinbase Global  a blocat peste 25.000 de adrese legate de Rusia despre care credea că sunt legate de activități ilicite.

Forțe complementare

Criptomonede precum Bitcoin și Ethereum sunt active atractive de păstrat în locuri instabile și în momente instabile. Anumite tipuri de monede stabile (legate la dolarul american) pot fi și mai atractive. Acesta este motivul pentru care au existat atât de multe tranzacții în Turcia cu stablecoins în 2020 și 2021, deoarece pandemia s-a combinat cu politica monetară nechibzuită a guvernului și a  scufundat lira.

Chiar și în timp de război, cripto a învins aurul. Din ajunul invaziei ruse, Bitcoin a crescut cu 3,8%, Ethereum cu 9,1%, iar aurul a scăzut cu 1%.

Dar în marea schemă a economiei globale, plățile digitale cu dolari americani sunt o afacere mai importantă decât criptomonedele. Acest lucru se datorează faptului că sistemele de plăți care exploatează inteligența artificială – cum ar fi Alipay al Ant Financial Services  și WeChat Pay al Tencent Holding  – pot procesa mult mai multe tranzacții mult mai rapid decât orice sistem bazat pe blockchain.

Aceasta nu este nici singura măsură a dominației dolarului. În 2021, moneda americană a fost utilizată în 40% din toate plățile internaționale, în funcție de valoarea totală a tranzacțiilor. Pe locul al doilea se afla euro.

Prin urmare, înfrângerea dolarului este mult exagerată. La fel și în cazul cripromonedelor. Creșterea acestor monede “creează o oportunitate de a consolida poziția de lider a SUA în sistemul financiar global și la frontiera tehnologică”, se arată în ordinul executiv al Casei Albe emis la 8 martie 2022, privind „Dezvoltarea responsabilă a activelor digitale”.

Ideea este că dominația dolarului american și înflorirea criptomonedelor nu sunt alternative una față de cealaltă, ci complementare. Așa cum Bitcoin nu a fost niciodată menit să fie – și nu va fi niciodată – un substitut pentru dolar, la fel și sectorul cripto este un supliment și nu un înlocuitor al sistemului financiar existent.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
254 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger