AcasăȘTIRI EXTERNENoua Ordine Mondială vs NATO, război sau teatru?

Noua Ordine Mondială vs NATO, război sau teatru?

Mini-războiul din Ucraina a servit drept moment decisiv în evoluția noilor relații internaționale. Occidentul, condus de Statele Unite, s-a grupat în spatele unor sancțiuni fără precedent impuse Rusiei, dar a făcut asta exercitând o presiune imensă asupra economiilor emergente, forțate să se alinieze politicii Unchiului Sam.

Efectul de bumerang a fost schimbarea echilibrului global al puterii. Țările din „Sudul globalist” vor acum să trăiască și să acționeze liber și autonom și, împinse de la spate de Moscova, au învățat că trebuie și pot să-și apere propriile interese.

Dictatul SUA devine din ce în ce mai deranjant, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că statele nealiniate doctrinei americane doresc să-și stabilească singure drumul, fără îndrumări externe.

Divergența principiilor de bază dintre Occident și …restul lumii devine din ce în ce mai vizibilă. Nu se limitează doar la diferențele de conducere politică sau de interese percepute, deja vedem cam peste tot o ruptură între democrațiile bogate și economiile emergente. De fapt, cea mai bună caracterizare a situației a făcut-o ministrul turc de Interne, Leyman Soylu – „Statele Unite ale Americii sunt urâte de întreaga lume, iar Europa a ajuns pionul Casei Albe”.

Prima dovadă a „divorțului” Vest-Est stă în fenomenul „de-dolarizării” apărut în 2023 – Orientul Mijlociu și America Latină fac afaceri cu China în yuani, renunțând la moneda care conduce de decenii bune comerțul internațional.

BRICS și meciul economic cu SUA

Evoluțiile actuale sunt extrem de interesante. În multe state din Occident se privește cu îngrijorare la mișcările făcute de BRICS, unii chiar afirmând că „a lăsat Occidentul în urmă în creșterea economică”. De fapt, Bloomberg scrie că, din 2020 încoace, BRICS a depășit în mod constant G7 în ceea ce privește contribuția la creșterea economică globală, iar estimarea reputatei agenții este că, în 2028, BRICS+ va reprezenta mai mult de 33% din creșterea economică, în timp ce țările G7, sub 28%.

China este, de departe, cel mai important jucător. În următorii cinci ani, contribuția Beijingului la creșterea PIB-ului global va fi de 22,6%, iar India vine pe doi, cu 12,9%, în timp ce Statele Unite închid podiumul (11,3%). Doar 20 de țări vor reprezenta 75% din creșterea globală, patru reprezentând jumătate (cele trei menționate plus Indonezia, care va contribui cu 3,6%).

China a eclipsat, deja, SUA, Germania și Japonia, devenind cel mai mare exportator din lume. Oțelul, cimentul, telefoanele mobile, copiatoarele și alte produse contribuie semnificativ la dezvoltarea Chinei. Aceste articole, împreună cu bunuri de uz casnic, plus mobilier, textile și antene parabolice, au permis Chinei să-și crească exporturile către America cu 1700% în ultimii 15 ani. Ca urmare, deficitul comercial al Statelor Unite cu China a crescut la 382 miliarde de dolari, în timp ce deficitul comercial al UE cu China este de 164 miliarde de dolari. Potrivit datelor oficiale, China are cele mai mari rezerve valutare din lume, estimate la 3,46 trilioane de dolari (proiecție la nivelul anului 2022).

Țările BRICS furnizează 25% din petrolul mondial și 50% din minereul de fier utilizat în producția de oțel. De asemenea, produc 40% din porumbul și 46% din grâul mondial. BRICS înseamnă 28% din teritoriul lumii și 45% din populația planetei.

Noua Ordine Mondială arată rău pentru Occident. În orice moment BRICS se poate transforma și într-o alianță militară, gest anticipat de multe dintre statele care cer să adere la această organizație. Vedem că regatul Arabiei Saudite, până de curând un aliat apropiat al Statelor Unite, a refuzat de două ori în ultimul timp cererile insistente ale Casei Albe de a crește producția de petrol. Mai mult, saudiții chiar și-au redus producția de țiței și au influențat, în consecință, și ceilalți membri OPEC să procedeze întocmai.

Riadul a acceptat medierea Beijingului în chestiunea relațiilor cu Iranul, normalizate „azi” după ani la rând de zâzanie și râcă. Nu-i de mirare că presa americană scrie acum despre o alianță Rusia – China – Iran – Arabia Saudită care acționează împotriva intereselor Washingtonului în Orientul Mijlociu.

NATO și extinderea în Asia

Într-o vizită neobișnuită efectuată la Tokyo, în Japonia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea ca Alianța Nord-Atlantică să aibă „mai mulți prieteni în regiune”. Justificarea evidentă a fost, așa cum a explicat Stoltenberg la Universitatea „Keio”, din Tokyo, că Rusia și China „se apropie și amenință direct” NATO și ordinea internațională condusă de SUA.

De fapt, Stoltenberg nu a făcut altceva decât să expună încercările americanilor de a extinde rivalitatea cu Rusia și China dincolo de Europa pentru a include și regiunea Asia-Pacific în această poveste. Răspunzând la proiecția Casei Albe, Beijingul a transmis clar că vede cum „NATO a căutat în mod constant să ajungă dincolo de zona și domeniul său tradițional de acțiune”. Scopul este de a transforma zona Asia-Pacific, în prezent conectată doar prin comerț și economie, într-un câmp de luptă care să servească intereselor americane.

Japonia, Filipine și Coreea de Sud s-au ridicat în poziție de drepți și au răspuns „prezent” la apelul Unchiului Sam. Niponii și-au trimis primul-ministru, Fumio Kishida, la Kiev, să vadă cum poate fi băgat mai abitir bățul prin gard, pardon, ajutat Zelenski. În același timp, liderii de la Manila și Seul au făcut pelerinaj la Washington, luând lumină de la Casa Albă – Filipine mai ridică patru baze militare americane pe insulele sale, iar Coreea de Sud aduce submarinele US Navy în porturile sale.

„Natoizarea” regiunii Asia-Pacific este periculoasă și duce la o nouă cursă a înarmării.

Dar, întrebarea crucială este – asistăm cu adevărat la un război între Noua Ordine Mondială (adusă de Rusia și China) și NATO sau totul este un teatru?! Asia nu este Europa, iar statele de aici mai degrabă preferă comerțul deschis și reciproc avantajos cu China decât să intre într-un conflict armat.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.198 afisari

9 COMENTARII

  1. „Statele Unite ale Americii sunt urâte de întreaga lume, iar Europa a ajuns pionul Casei Albe” adevărul suprem al momentului !

  2. Totul este un mare circ. Pacat ca mor oameni adica betivanii din ucraina. Ne raman gagicile lor care deja sunt refugiate in Romania.
    Peste 6 luni in plina iarna o sa le taie orice ajutor.
    Vom avea de unde alege. Le vom f u t e pe 10 lei noaptea si o sticla de vodca.

  3. Elita americana e o eroare a prezentului poate e buna in iad ,ca atare acolo vor ajunge toti ,americanii de rand nu sunt reprezentati de onegheurile si oligarhii ei care sug de la ce produc oamenii de rand .fedul lor e de fapt o casa privata de imbogatire pt cativa.

    • @Bush Nu conteaza cat e coeficientul tranzactiilor efectuate in Yuani ci cat a mai ramas din tranzactiile care inca se mai efectueaza in Dollari, doar 48%.
      Fara Dollari pe piata bancile kosher americane se vor usca high and dry.
      Puterea s-a lansat prin bani si tot prin bani va piere…
      Yuanul are 2,7%, iar diferenta se face in monedele tarilor intrate in tranzactie, ce este rau in asta?
      Iti vei cumpara mercedez cu lei din Germania sau din China ca va fi mai ieftin, dar tot in lei!

      • Economistul lui peste prajit, apuca-te de cultivat sparanghel!
        Faptul ca stai toata ziua cu ochii pe Tik-Tok nu te face mai inteligent.
        Esti unul din sutele de mii de cretini din tara asta care isi dau cu parerea la tot .
        Habar nu ai pe ce lume traiesti.

      • Radule, ți-a răspuns alt Buș la 8:02.
        Moneda lumii va fi cea pe care o vor hotărî stăpînii lumii. Nu cred că aceștia se mută-n China sau orice altă țară în care majoritari nu sînt oamenii albi. Nu se pot ascunde, vor fi ție ușoare.

  4. oricum este un razboi atipic . intr-un razboi adevarat nu te duci la teatru , nu joci fotbal etc .

  5. Europa a devenit vasalul SUA din clipa in care a permis armetei SUA (nu NATO) sa bombardeze Iugoslavia. Din acel moment Europa a incetat sa mai fie independenta politic, economic si social.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger