AcasăȘTIRI EXTERNEDupă grâu, criza zahărului. Cel mai mare producător plafonează exporturile

După grâu, criza zahărului. Cel mai mare producător plafonează exporturile

După grâu, criza zahărului. Cel mai mare producător plafonează exporturile

India va impune restricții asupra exporturilor de zahăr pentru a-și proteja rezervele, ca măsură de precauție și pentru a reduce inflația, la scurt timp după ce a decis să interzică exporturile de grâu, o măsură care a crescut și mai mult prețurile, pe fondul crizei agricole mondiale.

Principalul producător mondial de zahăr și al doilea mare exportator după Brazilia , India va plafona exporturile de zahăr la 10 milioane de tone pentru campania de comercializare care se desfășoară între octombrie și septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Alimentației de marți seara.

Criza din Ucraina, clima și securitatea alimentară

Decizia, care va intra în vigoare de la 1 iunie, a fost luată „pentru a menține disponibilitatea internă și stabilitatea prețurilor în timpul sezonului zahărului”, potrivit comunicatului. Exportatorii trebuie să ceară permisiunea guvernului pentru transporturile internaționale în intervalul 1 iunie-31 octombrie.

Se așteaptă ca exporturile de zahăr să atingă un nivel record în acest timp, cu contracte semnate pentru aproximativ nouă milioane de tone, din care 7,8 milioane de tone au fost deja expediate.

La mijlocul lunii mai, invocând inflația și securitatea alimentară, India a interzis deja exporturile de grâu fără aprobarea prealabilă a guvernului. Interdicția bruscă a exporturilor de cereale a blocat, de asemenea, sute de mii de tone de grâu într-un port important din vestul Indiei.

Luna martie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în această țară, unde culturile au avut de suferit din cauza secetei și randamentele au fost afectate.

Explozie a prețurilor pe piețele agricole

Deși India este doar un jucător marginal pe piața mondială a grâului, decizia sa a provocat o nouă creștere a prețurilor materiilor prime agricole pe piețele mondiale, care au fost deja foarte ridicate de la invazia rusă din februarie în Ucraina, o putere agricolă care a reprezentat 12% din exporturile mondiale de grâu.

Cu toate acestea, oficialii indieni au subliniat că vor fi permise cererile de grâu de la guvern la guvern din țările care se confruntă cu creșteri record ale prețurilor. Decizia a alimentat, de asemenea, temerile legate de creșterea protecționismului în contextul actual. În altă parte în Asia, Indonezia a oprit temporar exporturile de ulei de palmier, iar Malaezia a interzis exporturile de pui.

author avatar
Tudor Borcea
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger