AcasăȘTIRI EXTERNENouă grevă a ambulanțelor în Marea Britanie, guvernul nu cedează / „O...

Nouă grevă a ambulanțelor în Marea Britanie, guvernul nu cedează / „O rușine națională absolută”

Personalul britanic de pe ambulanțe a intrat din nou în grevă, luni, pentru a cere majorări salariale în fața inflației din Marea Britanie, unde un număr tot mai mare de conflicte de muncă nu dă semne de diminuare iar guvernul se dovedește inflexibil.

Aceasta este a treia grevă în cinci săptămâni pentru șoferii de ambulanță din serviciul public de sănătate din Marea Britanie, NHS, ale cărui asistente medicale au fost deja în grevă timp de două zile săptămâna trecută, după o primă mobilizare fără precedent în decembrie.

„Oamenii mor, este o rușine națională absolută”

Nemulțumirea socială se răspândește în multe sectoare din Marea Britanie, unde inflația a ajuns la 10,5%, conform ultimelor cifre. Dar impactul în sectorul sănătății, afectat de subfinanțare cronică și de deficit de personal, este deosebit.

Ministrul Sănătății Steve Barclay a declarat într-un comunicat, duminică seara, că greva ambulanțierilor este „foarte dezamăgitoare” și a subliniat măsurile de urgență puse în aplicare pentru a asigura siguranța pacienților.

„Nu a existat nico propunere în cinci săptămâni”, a declarat secretarul general al sindicatului Unite, Sharon Graham, cerând premierului conservator Rishi Sunak să negocieze, deoarece, în ochii ei, ministrul Sănătății „nu are autoritatea” de perfecta un acord.

În timp ce Steve Barclay vorbește despre „discuții constructive” cu sindicatele privind salariile pentru anul viitor (2023/2024), oficialul sindical a avertizat că greviștii vor fi „acolo” până când guvernul va decide să negocieze în cursul anului în curs, informează Boursorama.

„Aceștia sunt oamenii care au fost acolo în timpul pandemiei Covid-19 când nu aveam vaccin”, „oamenii mureau, lucrătorii NHS mureau”, a declarat ea pentru Sky News. Graham speră totuși că ziua de acțiune din 6 februarie, „o zi tristă pentru NHS”, poate fi evitată.

„Guvernul are posibilitatea de a reuni secretarii generali” ai sindicatelor „oricand vom fi acolo”, a asigurat ea, subliniind ca personalul sanitar va asigura siguranta pacientilor.

„Cinci sute de oameni mor în fiecare săptămână în timp ce așteaptă o ambulanță în a cincea cea mai bogată economie din lume”, a spus ea, repetând estimarea unei organizații de medici de urgență, Royal College of Emergency Medicine, „este o rușine națională absolută”.

 

author avatar
Tudor Borcea