AcasăȘTIRI EXTERNENouă demonstrație de forță a Chinei. Zeci de avioane și nave militare,...

Nouă demonstrație de forță a Chinei. Zeci de avioane și nave militare, trimise spre Taiwan, alarmă la Taipei

Nouă demonstrație de forță a Chinei. Zeci de avioane și nave militare, trimise spre Taiwan, alarmă la Taipei / Foto: printscreen

Armata chineză a trimis 39 de avioane și trei nave spre Taiwan, într-o demonstrație de forță de 24 de ore îndreptată spre insulă, a declarat, joi, Ministerul Apărării din Taipei.

Hărțuirea militară exercitată de China asupra insulei Taiwan, autoguvernată, pe care o revendică drept teritoriu propriu, s-a intensificat în ultimii ani, iar Armata Populară de Eliberare a Partidului Comunist Chineza trimis aproape zilnic avioane sau nave militare spre insulă.

Taipei a ridicat avioane de vânătoare

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a avertiza 39 de avioane chinezești care au intrat în zona sa de apărare aeriană din sud-estul țării, a anunțat joi Ministerul Apărării de pe insulă.

Taipei s-a plâns de misiuni repetate ale forțelor aeriene chineze în ultimii doi ani, adesea în zonele sudice ale zonei sale de identificare a apărării aeriene (ADIZ).

Începând de la ora 6.00, miercuri, și ora 6.00, joi, 30 de avioane chinezești au traversat mijlocul Strâmtorii Taiwan, o graniță neoficială acceptată tacit de ambele părți, potrivit Ministerului Apărării Naționale din Taiwan.

Aceste avioane au zburat spre sud-vestul insulei și apoi pe orizontală până în partea de sud-est, înainte de a se întoarce, potrivit unei diagrame a tiparelor de zbor furnizate de Taiwan. Printre avioane se aflau 21 de avioane de luptă J-16, 4 bombardiere H-6 și  avioane de avertizare timpurie, antisubmarin și de realimentare aeriană.

Taiwanul a declarat că a monitorizat mișcările chinezești prin intermediul sistemelor sale de rachete terestre, precum și prin intermediul navelor sale militare. Au fost trimise avioane de luptă nespecificate pentru a avertiza avioanele chineze, în timp ce sistemele de rachete le-au monitorizat zborul, a spus ministerul, folosind formularea standard pentru răspunsul său.

Armata chineză a organizat exerciții militare de amploare în august ca răspuns la vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Beijingul consideră că vizitele guvernelor străine pe insulă reprezintă o recunoaștere de facto a independenței insulei și o provocare la adresa revendicării de suveranitate a Chinei, scrie AP.

În cadrul celor mai mari exerciții militare îndreptate împotriva Taiwanului din ultimele decenii, China a trimis în mod regulat nave și avioane peste mijlocul strâmtorii și chiar a tras rachete deasupra Taiwanului, care au ajuns să aterizeze în zona economică exclusivă a Japoniei.

author avatar
Tudor Borcea