Analiștii militari spun că o navă observată într-un șantier naval din China, în imagini rare și recente din satelit, ar putea fi o clasă nouă sau modernizată de submarin de atac cu propulsie nucleară.
Nu este clar dacă submarinul este un model nou sau o îmbunătățire a unei nave existente. Analiștii au urmărit cu atenție după ce un raport de la Pentagon, din noiembrie, a afirmat că este posibil ca marina chineză să construiască în următorii ani un nou submarin de atac cu tuburi de lansare verticală pentru rachete de croazieră.
O nouă clasă de „vânători-ucigași”
Imagini obținute de Reuters de la furnizorul privat de imagini din satelit Planet Labs arată submarinul într-un doc uscat în portul Huludao din provincia Liaoning. Acoperiri verzui învăluie zonele din spatele suprastructurii submarinului și pupa sa – părți ale navei care ar putea găzdui tuburi de lansare a rachetelor și un sistem de propulsie nou și mai silențios, au declarat analiștii.
Astfel de imagini clare ale submarinelor în doc uscat sunt rareori văzute, scrie Alarabiya News. Submarinul a fost scos din apă între 24 aprilie și 4 mai, iar mai târziu a fost văzut în mare parte scufundat în același loc după ce docul uscat a fost inundat.
Collin Koh, cercetător în domeniul securității din Singapore, a declarat că există un mare interes pentru perspectiva unei noi clase de submarine tip 093, „vânători-ucigași”, cu tuburi de lansare verticală pentru rachete ghidate. Dar el a spus că imaginile recente din satelit sunt prea limitate pentru a identifica definitiv nava.
Imaginile „sunt foarte interesante, dar este încă foarte greu să fim siguri dacă avem de-a face cu un fel de reamenajare pentru testare sau cu o întreagă clasă nouă de submarine”, a declarat Koh.
Koh a declarat că el și alții urmăresc îndeaproape pentru a vedea dacă noile submarine chinezești vor trece la propulsoare cu jet de apă, mai silențioase în locul celor cu elice convenționale. Deoarece pupa este acoperită, nu se poate spune ce tip de propulsie folosește nava din imagine.
Taipei, primul pe radarul Beijingului
Tuburile de lansare verticală ar adăuga o flexibilitate considerabilă flotei de submarine a Chinei, înarmând navele cu mai multe rachete ghidate. Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii ale Reuters.
Submarinele de atac ale Chinei evoluează pentru a face față unei game din ce în ce mai largi de cerințe potențiale, de la protejarea submarinelor cu rachete balistice și a grupurilor de luptă ale portavioanelor Armatei Populare de Eliberare până la urmărirea navelor inamice.
Informația este privită în egală măsură cu îngrijorare de vecinii Chinei, în special de Taiwan, care se teme că o invazie a Beijingului pe teritoriul său, după modelul Rusiei în Ucraina, este în pregătire.
Cum sa dea cu nucleara chiar in teritoriul pe care vor sa-l anexeze? Astia (analistii lu’ peste) chiar nu au minte.
Felicitari si succes pentru China