AcasăȘTIRI EXTERNENoua armă a palestinienilor care îngrozește Israelul

Noua armă a palestinienilor care îngrozește Israelul

Noua armă a palestinienilor care îngrozește Israelul. Foto: Facebook

Baloanele incendiare reprezintă încă o armă a palestinienilor în conflictul cu Israel. Aceste baloane sunt umflate cu heliu și echipate cu explozibili.

Forțele aeriene israeliene au efectuat noi atacuri în noaptea de joi spre vineri, 18 iunie, împotriva țintelor mișcării islamiste Hamas în Fâșia Gaza. IDF (armata israeliană) a declarat că avioanele sale au vizat pozițiile Hamas ca represalii pentru atacurile cu baloane incendiare de joi, trimise din enclava palestiniană.

Aceasta este a doua rundă de atacuri israeliene în Fâșia Gaza de la începutul săptămânii și de la sfârșitul războiului de 11 zile, din 10 până în 21 mai, cu mișcarea islamistă armată Hamas care este la putere în Fâșia Gaza, un teritoriu palestinian cu două milioane de locuitori.

Israel a vizat un sit militar Hamas și un loc de lansare a rachetelor, situate respectiv în orașul Gaza și Khan Younes, un oraș din sudul acestei enclave aflată sub blocadă israeliană de aproape 15 ani, scrie Le Point.

Iar șeful armatei, generalul Aviv Kohavi, a cerut statului major să „sporească pregătirea armatei” pentru o „serie de scenarii, inclusiv reluarea ostilităților” după ultimul război care a costat viața a 260 de palestinieni, inclusiv copii și adolescenți, și a 13 israelieni, între care un copil, o adolescentă și un soldat.

Aceste noi ostilități intervin în timp ce Egiptul încearcă să consolideze armistițiul care a făcut posibilă încheierea acestui război fulger.

Efect psihologic

Militanți palestinieni, inclusiv membri ai organizației armate a Jihadului Islamic Palestinian, au trimis zeci de baloane incendiare peste bariera frontalieră în direcția Israelului. Potrivit speialiștilor, aceste dispozitive, deși par rudimentare și fanteziste tehnic, nu trebuie deloc subestimate. Potrivit oficialilor israelieni, cel puțin 20 de incendii au fost declanșate de aceste baloane marți, 15 iunie și patru miercuri, 16 iunie.

Aceste baloane, care pot fi cumpărate de oriunde și sunt similare cu cele folosite pentru a decora o petrecere, sunt umflate cu heliu și apoi atașate la explozivi sau dispozitive pre-aprinse. De unde și pericolul pe care-l reprezintă.

Apoi sunt lansate din Fâșia Gaza și aruncate pe teritoriul israelian de vânturile din Marea Mediterană. Dacă acest tip de atac a fost folosit împotriva Israelului de ani de zile, cele din ultimele zile ar fi un răspuns la „marșul drapelelor” organizat de extrema dreaptă la Ierusalim și autorizat de guvernul israelian, scrie Slate.

Aceast marș anual, în care grupuri, înprincipal evrei naționaliști, trec prin orașul vechi purtând drapeluri israeliene pentru a sărbători capturarea Zidului Plângerii în timpul Războiului de Șase Zile, în 1967, stârnește regulat tensiuni puternice cu palestinienii.

Ieftine și practice

De ce să folosească palestinienii baloane în loc de dispozitive explozive convenționale? În primul rând, acestea sunt concepute pentru efect psihologic (nu se aud venind) , pentru a speria, provoca daune, a declanșa incendii și arderea culturilor.

În al doilea rând, baloanele sunt, firește, mai ieftine și mai practice: sunt ușor de pregătit și nu necesită cunoștințe multe înainte de a fi lansate.

În plus, ele sunt este o modalitate de a trimite un mesaj către Israel, fără a provoca represaliile militare care apar de obicei după trimiterea de rachete. Mai ales că, până acum, autoritățile nu au raportat nici o victimă a acestor dispozitive incendiare.

Naftali Bennett: „Trageți și ucideți”

Dar, pentru armata israeliană, un atac este un atac. Miercuri, 16 iunie, armata israeliană a ripostat în Fâșia Gaza, provocând pagube materiale, potrivit presei palestiniene. De acum înainte, orice provocare, inclusiv trimiterea de baloane incendiare, este suprimată prin forță. Poziția noului prim-ministru Naftali Bennett asupra acestor baloane este, de asemenea, foarte fermă.

Mai ales că, în 2018, Naftali Bennett a declarat că armata ar trebui să „tragă pentru a ucide” pe oricine trimite astfel de dispozitive incendiare, în același mod în care se răspunde la rachete îndreptate către comunitățile israeliene.

 

author avatar
Tudor Borcea
953 afisari

1 COMENTARIU

  1. palestinienii din gaza vor sa fie expulzati de vreme ce au luat-o de la capat? inteleg ca vor o tara a lor dar nu cu varsare de sange obtin ce-si doresc.si iaser arafat a priceput ca nu cu forta va obtine ceva si s-a domolit mai afes cand finantele lumii sunt cu israelul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger