AcasăȘTIRI EXTERNENou studiu despre Covid-19, concluzii alarmante: SARS-CoV-2 rămâne zile întregi pe unele...

Nou studiu despre Covid-19, concluzii alarmante: SARS-CoV-2 rămâne zile întregi pe unele alimente

Nou studiu despre Covid-19, concluzii alarmante: SARS-CoV-2 rămâne zile întregi pe unele alimente / Foto: printscreen

Experții britanici au confirmat că virusul SARS-CoV-2 poate rămâne zile întregi pe unele produse alimentare gata de consum.

 

Oamenii de știință au efectuat teste pentru Food Standars Agency (FSA) din Marea Britanie, inoculând virusul pe ambalaje și produse alimentare, inclusiv fructe, produse de patiserie și băuturi îmbuteliate. Ei au ales produse pe care oamenii le-ar putea consuma fără a le găti sau spăla.

O săptămână de rezistență a coronavirusului

În raportul lor se precizează că „alimentele și ambalajele luate în considerare în cadrul acestui studiu au fost inoculate în mod artificial cu SARS-Cov-2 și, prin urmare, nu reflectă nivelurile de contaminare găsite pe aceste alimente la vânzare cu amănuntul, iar nivelurile mai scăzute de contaminare vor avea nevoie de mai puțin timp pentru a scădea până la niveluri nedetectabile”.

În cazul majorității produselor alimentare testate, s-a înregistrat o „scădere semnificativă” a nivelului de virus în primele 24 de ore. Însă, în unele cazuri, echipa de la Universitatea din Southampton a constatat că au supraviețuit urme de virus timp de aproximativ o săptămână, informează BBC.

„Pentru un agent extrem de infecțios precum SARS-Cov-2, care poate fi transmis prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi a feței, aceste constatări sunt extrem de demne de luat în seamă”, afirmă autorii studiului. „Publicul ar putea fi interesat de constatarea că virusul poate persista într-o stare infecțioasă, pe suprafețele alimentelor și ale ambalajelor alimentare, timp de câteva zile în anumite condiții curente”.

Dar oamenii de știință adaugă că nu este nevoie ca cumpărătorii să ia măsuri de precauție suplimentare atunci când manipulează alimente – altele decât spălatul pe mâini înainte de a le pregăti și de a le mânca, și clătirea produselor proaspete pentru a ajuta la eliminarea oricărei contaminări de la suprafață.

În cadrul studiului s-au ales alimente vândute adesea în vrac la tejghelele de la băcănie, de la magazinele de delicatese sau de la brutării, cum ar fi merele, ardeii, brânza, șunca, măslinele, pâinea și cornurile. Ambalajele testate au inclus sticle de băutură, cutii de carton și conserve.

Cantitatea de virus aplicată a fost concepută pentru a simula cantitatea de virus care ar putea ajunge pe alimente dacă o persoană infectată ar tuși sau strănuta în apropierea acestora, de exemplu, deoarece Covid-19 se răspândește prin picături respiratorii.

Respirarea picăturilor infectate, mai degrabă decât atingerea suprafețelor infectate, este încă principala modalitate prin care oamenii se infectează cu Covid-19. Anthony Wilson, șeful echipei de evaluare a riscurilor microbiologice din cadrul FSA, a declarat:  „Această cercetare ne oferă o perspectivă suplimentară asupra stabilității coronavirusului pe suprafețele unei varietăți de alimente și confirmă faptul că ipotezele pe care le-am făcut în primele etape ale pandemiei au fost adecvate și că probabilitatea de a contracta Covid-19 prin intermediul alimentelor este foarte scăzută”.

Concluziile studului

Virusul pare să reziste mai mult pe produsele cu suprafețe neuniforme (broccoli și zmeură, spre exemplu) decât pe cele cu coaja netedă, cum ar fi merele (deși unii ardei proaspeți răciți aveau virusul detectabil o săptămână mai târziu).

Potrivit cercetătorilor, merele conțin substanțe chimice naturale în coaja lor care ar putea începe să distrugă virusul în câteva minute sau ore.

Produsele de patiserie păreau să aibă puțin virus după câteva ore – poate pentru că sunt acoperite cu un strat fin de ou în timpul coacerii, spun cercetătorii FSA. Ouăle conțin acid arahidonic care ar putea avea un efect antiviral.

Brânza și mezelurile, cu un conținut ridicat de proteine și grăsimi, par să permită virusului să supraviețuiască zile întregi – posibil o săptămână.

Covid-19 poate supraviețui până la o săptămână pe suprafețele din plastic. În cazul cartoanelor, ar putea dura câteva zile. Pentru cutiile de aluminiu, probabil că este vorba doar de câteva ore, spun cercetătorii.

author avatar
Tudor Borcea
475 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu au spus „stiintificii” poponauti din UK cat timp sta Covrigul pe „majestatea sa”.

  2. MAI DATI VA DRAQ CU MINCIUNILE VOASTRE DE DOI BANI….NU V A IESIT CUM ATI VRUT SI NICI CA VA MAI IESE, PANARAME ESUATE….IMPUSCATI VA VOI, DAVOSISTII, UE, M.UE ,GLOBALISTII, PO.PO.NARII , ETC….

  3. Prostia e ca teflonul! Ramane definitiv. Borcea, macar ti-au dat bani de o gogoasa cu glazura?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger