AcasăȘTIRI EXTERNENorvegia se apără de Putin. Submarine pentru operațiuni secrete în ape mici

Norvegia se apără de Putin. Submarine pentru operațiuni secrete în ape mici

Norvegia se apără de Putin. Submarine pentru operațiuni secrete în ape mici/ Foto: H I Sutton

Cu un arsenal rus naval, inclusiv nuclear, în peninsula Kola (aici staționează Flota militară a Nordului, cu tot cu submarine purtătoare de rachete) Norvegia se confruntă cu un mediu de securitate mai dificil și mai deteriorat în nord.

Patru submarine din clasa U212CD construite în Germania vor fi livrate marinei norvegiene începând cu 2029 la un cost de peste 1 miliard de euro pe navă.

Patru submarine din clasa U212CD construite în Germania vor fi livrate marinei norvegiene începând cu 2029, la un cost de peste 1 miliard de euro bucata.

Ministerul Apărării din Oslo a anunțat că s-a ajuns la un acord între Forsvarsmateriell, autoritatea norvegiană pentru achiziții militare și Tyssenkrupp Marine Systems pentru construirea celor patru noi submarine, inclusiv achiziționarea și dezvoltarea în comun a unei viitoare rachete navale.

Acordul trebuie aprobat de Bundestag, parlamentul Germaniei, înainte ca documentele finale să poată fi semnate. Se vor construi șase nave U212CD (Common Design), dintre care Germania va primi două și Norvegia patru.

Acordul, estimat la 45 de miliarde de coroane (4,4 miliarde de euro), este în curs de negociere din 2017.

„Capabilități superbe”

„Capacitatea submarină va fi esențială pentru a ne asigura flancul nordic, precum și pentru cel al NATO”, a spus ministrul apărării Frank Bakke-Jensen.

Cu un arsenal naval în creștere al Rusiei, inclusiv nuclear, în peninsula Kola (aici staționează Flota militară a Nordului, cu tot cu submarine purtătoare de rachete) Norvegia se confruntă cu un mediu de securitate mai dificil și mai deteriorat în nord.

Flota rusă a Nordului a desfășurat în ultimii ani mai multe exerciții de amploae în largul coastelor nordului Norvegiei.

Versiunea U212CD este o versiune modernizată, puțin mai lungă, a submarinului 212A care este în funcțiune în marina germană din 2004.

Tyssenkrupp descrie caracteristicile submarinelor ca având „capabilități superbe” pentru desfășurarea misiunilor „în ape extrem de puțin adânci” și „bine potrivite pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere nedetectate”, scrie The Barents Observer.

Litoralul norvegian, lung de 2.650 de kilometri, este alcătuit din fiorduri lungi, golfuri puțin adânci și din mii de insule.

Războiul submarin necesită astfel o armă bine adaptată misiunilor costiere.

În 1990, un mini-submarin sovietic a fost descoperit la suprafață la Jarfjorden, în aceeași perioadă când fostul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, a fost anunțat laureat al premiului Nobel pentru pace de către Comitetul din Oslo.

Spre deosebire de submarinele mai vechi din clasa Ula aflate în serviciu în prezent în serviciu în marina norvegiană, noile submarine, pe lângă motorul diesel-electric, vor avea propulsie independentă de aer pe bază de pile de combustibil (AIP), permițând lungi perioade operaționale silențioase în imersie.

Racheta anti-suprafață Naval Strike Missile (NSM) îmbarcată este dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg Defense System, deja implementată pe flota de corvete mici, dar foarte rapide din clasa Skjold și pe fregate din clasa Nansen.

O parte a acordului cu Germania este dezvoltarea comună a unei viitoare rachete navale de atac, informează Ministerul norvegian al Apărării.

 

author avatar
Tudor Borcea
346 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger