AcasăȘTIRI EXTERNENord Stream 2: ultimele suduri la gazoductul discordiei

Nord Stream 2: ultimele suduri la gazoductul discordiei

Lucrările la uriașa conductă pentru transportul gazului din Rusia în nord-estul Germaniei sunt aproape de finalizare. Dar rămân tensiunile.

1230 de kilometri: construită de gigantul Gazprom, în care statul rus este acționarul majoritar( și șeful consiliului de administrație nimeni altul decât fostul cancelar german Gerhard Schroder), această conductă va dubla capacitățile primei – Nord Stream, care a intrat în serviciu în 2011 – prin ceea ce face posibil transportul încă 55 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc direct în Germania. Punerea în funcțiune ar putea avea loc în această toamnă.

Cine va beneficia?

În primul rând Rusia, care își oferă o nouă  oportunitate de a-și vinde gazul prețios. Apoi Germania, care va deveni un hub energetic în Europa de Vest.

De ce Ucraina vede roșu?

Aproape 40% din gazul rusesc dedicat Europei trece în prezent prin Ucraina. Nord Stream 2, ocolind țara,  o va lipsi, prin urmare, de drepturile de 1,3 miliarde de euro pe care Gazprom le plătește în fiecare an.

O victorie pentru Moscova, care va sugruma economic Ucraina și o răzbunare în fața ucrainienilor ce încă mai speră să recupereze Crimeea din mâinile rușilor.

O armă geopolitică

Furios, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis Angelei Merkel că Nord Stream 2 este „o periculoasă armă geopolitică a Kremlinului”.

Pentru a-l liniști, cancelarul german, în acord cu Statele Unite, s-a angajat să “garanteze interesele Ucrainei”, convingând Moscova să prelungească contractul pentru tranzitul gazului său prin Ucraina, care urma să expire în 2024.

În replică, Zelenski a declarat că în problema prelungirii acordului de tranzit  a auzit doar „lucruri de ordin foarte general”.

Merkel a răspuns că înţelege „marile îngrijorări” ale preşedintelui Zelenski, subliniind totodată că Berlinul „are o responsabilitate aparte” în materie. Acordul germano-american permite „sancţiuni dacă gazul este utilizat ca armă”, a dat ea asigurări. Nimeni nu o crede.

În ce sunt implicați americanii?

În interesele lor strategice și economice. Refuzând să vadă Rusia extinzându-și influența în Europa și concurând cu gazul lor natural lichefiat, ce-i drept, mai scump, Statele Unite impuseseră în 2018 o serie de sancțiuni companiilor care participă la construcția Nord Stream 2. Sancțiuni ridicate în cele din urmă în mai 2021.

Însuși președintele Jioe Biden a numit gazoductul “o chestiune complicată”, pentru că impunerea acestor sancțiuni “ar fi afectat relațiile SUA cu Germania, Uniunea Europeană și alți parteneri europeni”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger