Statele Unite au anunțat miercuri, 21 iulie, un acord cu guvernul de la Berlin pentru a pune capăt disputelor cu privire la acest gazoduct, aflat în centrul unei bătălii geopolitice și economice.
În paralel, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel și-au exprimat satisfacția față de progresul gazoductului Nord Stream 2 între cele două țări, a anunțat miercuri Kremlinul, după anunțul unui acord între Berlin și Washington cu privire la acest subiect.
Un aspect „pur comercial” pentru Putin
„Cei doi lideri sunt încântați să vadă cum construcția Nord Stream 2 este pe cale să fie finalizată”, a declarat Kremlinul după o conversație telefonică între Putin și Merkel.
Președintele rus, potrivit Kremlinului, a salutat „angajamentul” Berlinului de a realiza acest proiect. Putin a insistat asupra aspectului „pur comercial” al gazoductului, prezentat ca o garanție pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei și, mai general, a Uniunii Europene.
Biden pierde partida în fața Moscovei
Statele Unite au anunțat miercuri un acord cu guvernul german pentru a pune capăt disputelor cu privire la acest gazoduct, miza unei bătălii geopolitice și economice, opunându-se nu numai Washingtonului și Berlinului, principalul promotor al proiectului, ci și europenii între ei, dar și Rusia și Ucraina.
Statele Unite și unele țări europene estimau că acest proiect va crește dependența eneergetică a Europei față de Rusia. Dar Washingtonul s-a răzgândit într-o schimbare neașteptată de atitudine.
Președintele Joe Biden a renunțat la blocarea proiectului, estimând că este prea târziu să mai întoarcă din drum Nord Stream 2 şi că este mai bine să mizeze pe alianța cu Germania, Washingtonul dorind să-şi asigure cooperarea Berlinului în alte dosare, în special față de China.
Ucraina și Polonia au reacționat într-o declarație comună, afirmând decizia președintelui SUA „a creat amenințări politice, militare și energetice pentru Ucraina și Europa Centrală, sporind în același timp potențialul Rusiei de a destabiliza situația de securitate din Europa, perpetuând diviziunile dintre NATO și statele Uniunii Europene”, scrie Politico.
Vorbe și vorbe pentru Ucraina
Acordul SUA-Germania deschide calea sancțiunilor împotriva Rusiei în cazul unei derapaje. De asemenea, el promite că Washingtonul și Berlinul se vor angaja să permită extinderea măsurilor care garantează trecerea prin Ucraina a gazelor rusești, scrie AFP.
Conducta Nord Stream-2 ocolește infrastructura ucraineană, ceea ce ar putea priva Kievul de venituri de un miliard de dolari în fiecare an, sporind temerile că Ucraina va fi mai vulnerabilă la posibilele atacuri rusești.
„Președintele rus și cancelarul german au evocat posibilitatea prelungirii după 2024 a acordului dintre Gazprom”, gigantul energetic rus, și compania ucraineană Naftogaz privind tranzitul de gaze pe teritoriul ucrainean”, a anunțat Kremlinul fără alte detalii.