AcasăȘTIRI EXTERNENoi tensiuni între americani și ruși, la granița României. Incident grav în...

Noi tensiuni între americani și ruși, la granița României. Incident grav în Marea Neagră

marea neagra

Două aeronave rusești au efectuat o interceptare „nesigură, neprofesionistă” a unui bombardier B-52 al Forțelor Aeriene ale SUA deasupra Mării Negre și în apele internaționale.

Piloții ruși și-au poziționat avioanele de luptă la mai puțin de 100 de metri de aeronava de mari dimensiuni B-52 de și au provocat turbulențe, restricționându-i capacitatea de manevră, au transmis Forțele Aeriene americane, potrivit CNN.

„Acțiuni de acest fel măresc potențialul de coliziune în aer, sunt inutile și sunt incompatibile cu codul de bune practici al pilotului și regulile de zbor internaționale”, a declarat generalul Jeff Harrigian, comandant al forțelor aeriene americane din Europa și al forțelor aeriene din Africa.

„În timp ce aeronavele rusești operau în spațiul aerian internațional, au pus în pericol siguranța zborului aeronavelor implicate. Ne așteptăm să funcționeze în conformitate cu standardele internaționale stabilite pentru a asigura siguranța și a preveni accidentele”, a spus el.

Solidaritatea NATO pentru aliații săi

Mai multe bombardiere ale SUA au zburat deasupra a 30 de țări membre NATO,vineri, „pentru a demonstra solidaritatea NATO, pentru a spori pregătirea și pentru a oferi oportunități de formare care vizează îmbunătățirea interoperabilității tuturor echipajelor aeriene participante din SUA și aliații NATO”, se precizează într-un comunicat al Comandamentului american al SUA.

Demonstrația capacității militare americane a venit pe fondul tensiunilor continue cu Rusia și întrebărilor cu privire la angajamentul administrației Trump față de alianță în urma unei decizii recente de reducere a nivelurilor de trupe americane în Europa.

Angajamentul SUA față de NATO a fost pus sub semnul întrebării în urma criticilor repetate ale președintelui Donald Trump față de țările membre. Acestea nu au atins obiectivul recomandat de alianță, respectiv alocarea de 2% din PIB în domeniul apărării.

Donald Trump a sfătuit Pentagonul să reducă substanțial numărul trupelor americane din Germania, iar multe s-au întors în SUA, o acțiune despre care Trump a spus că se datorează eșecului Berlinului de a cheltui 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Bombardiere ruseşti, trimise în patrulare după exerciţii NATO

În luna iulie, două bombardiere ruseşti au fost interceptate de forţele aeriene ale României. Bombardierele ruseşti de tipul Tu-22M3 au patrulat deasupra Mării Negre, iar, în timpul zborului, au fost escortate de avioane MiG-21 ale forţelor aeriene ale României. Bombardierele au zburat peste cinci ore, timp în care au parcurs aproape 4.500 de kilometri, au explicat oficialii ruşi.

„Două bombardiere Tu-22M3 pe distanţe lungi ale Forţelor Aerospaţiale ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Negre”, a precizat Ministerul Apărării din Rusia într-un comunicat, citat de agenţia de presă TASS.

Acest survol al avioanelor strategice ruse a coincis cu exerciţiile NATO Sea Breeze-2020 care se desfăşoară din 20 iulie în Marea Neagră. La acest excerciţiu participă aproximativ 2.000 de militari din nouă ţări, cu peste 20 de nave, precum şi aeronave şi elicoptere.

author avatar
Andreea Vlad
423 afisari

2 COMENTARII

  1. wow ! supărare mare,
    cum isi permit rusii sa zboare in spatiul international acolo unde zboara si americanii si sa-i deranjeze ? sa le fie rusine si sa stea acasa ce naiba. Trebuie sa stie ca doar americanii au voie sa zboare in zonele alea .si cand zboara americanii rusii sa stea la sol.. ! Gresesc? hai pa!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger