Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a emis marți un ordin pentru ca forțele sârbe să doboare dronele străine care intră în spațiul aerian al țării, pe fondul tensiunilor cu Kosovo.
Potrivit unor informații neconfirmate de cotidianul proguvernamental sârb Večernje Novosti, ordinul a fost emis după ce două drone au fost detectate în apropierea orașului Raska, în apropiere de granița cu Kosovo, unde tensiunile au explodat în timpul verii.
Vucic: „Armata este pregătită”
Se presupune că dronele monitorizau bazele armatei sârbe din regiune, dar au părăsit spațiul aerian al țării după ce avioanele de vânătoare sârbe au fost trimise.
Incidentul a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor dintre Serbia și Kosovo, după ce Pristina a ordonat ca rezidenții de etnie sârbă să își înlocuiască plăcuțele de înmatriculare sârbești cu cele eliberate de Kosovo până la 31 octombrie. Oficialii UE și SUA au depus eforturi pentru a detensiona situația.
Potrivit Ministerului sârb al Apărării, Vucic a inspectat marți garnizoanele militare din Raska, afirmând că „armata sârbă este pregătită să facă față oricărei sarcini”. Forțele armate sârbe au fost plasate în stare de alertă ridicată de luptă, scrie Politico.
Trupe sârbe la granița cu Kosovo
O înregistrare video în care se pare că trupele sârbe sunt desfășurate la granița cu Kosovo a apărut online, în timp ce tensiunile bilaterale cresc din cauza noilor restricții impuse populației sârbe de către guvernul kosovar.
Local media report that the Serbian AF have been put on high alert due to the situation in Kosovo and Metohija, where restrictive measures are expected to be imposed on the Serbian population.
Units of the Serbian AF are being pulled together to the border of Kosovo. pic.twitter.com/xVA7QQ9I9s
— 301 Military (@301military) November 1, 2022
Imaginile difuzate marți de presa locală din Serbia arată mai multe vehicule ale armatei care s-ar fi deplasat spre granița cu Kosovo, scrie Newsweek.
Disputa de suveranitate dintre Serbia și Kosovo, care nu a fost niciodată rezolvată, a escaladat în această vară, plăcuțele de înmatriculare și cărțile de identitate servind drept catalizator pentru criza actuală.
Guvernul kosovar încearcă să promulge o legislație care va reflecta politicile deja în vigoare pentru kosovarii din Serbia, inclusiv cerința ca persoanele din zonele cu populație majoritar sârbă din țară să își schimbe plăcuțele de înmatriculare auto emise în Serbia cu cele emise în Kosovo și ca cei care intră în țară cu o carte de identitate sârbă să completeze un formular care să fie folosit ca o carte de identitate kosovară temporară.
Aceste politici, care au ca scop fundamental tratarea etnicilor sârbi din Kosovo exact ca și cum etnicii kosovari sunt tratați în Serbia, i-au indignat pe sârbii care trăiesc în Kosovo și au înfuriat guvernul sârb, care nu recunoaște independența Kosovo.
Escaladarea tensiunilor a alarmat Uniunea Europeană – care de ani de zile a încercat să joace un rol diplomatic între Kosovo și Serbia pentru a menține pacea – și NATO, care în august a declarat că este „pregătită să intervină” pentru a evita un nou război în Europa.