AcasăȘTIRI EXTERNENoi reguli pentru Apple. Cum mai poate vinde iPhone-uri gigantul american

Noi reguli pentru Apple. Cum mai poate vinde iPhone-uri gigantul american

Noi reguli pentru Apple. Cum mai poate vinde iPhone-uri gigantul american

Apple nu va mai putea vinde iPhone-uri fără încărcător în Brazilia și va trebui să plătească o amendă de 2,45 milioane de dolari, a anunțat marți guvernul brazilian, acuzând firma americană de „practici discriminatorii”.

 

„S-a decis suspendarea vânzării telefoanelor mobile iPhone fără încărcător de baterie pe întreg teritoriul țării”, a precizat guvernul într-un comunicat, anunțând că măsura a fost publicată marți în Monitorul Oficial. Secretariatul Național al Consumatorilor (Senacon) a denunțat încă din decembrie vânzarea, începând cu iPhone 12, de dispozitive fără încărcător.

„Discriminare față de consumator”

Apple este urmărită în justiție pentru „vânzarea unui produs incomplet sau lipsit de funcții esențiale, refuzul de a vinde un produs complet prin discriminare față de consumator și transferarea responsabilității către terți”, potrivit comunicatului guvernului, informează Euronews.

Compania a primit notificări oficiale din partea agențiilor guvernamentale din Brazilia, dar „până în prezent nu a luat nicio măsură pentru a minimiza daunele și continuă să vândă telefoane mobile fără încărcătoare”, a adăugat guvernul, precizând că o amendă de 2,45 milioane de dolari a fost impusă Apple de către Ministerul Justiției și Securității Publice (MJSP).

Apple invocă „protecția mediului”

Potrivit autorităților braziliene, Apple a susținut că faptul că nu a furnizat încărcătoare împreună cu telefonul a fost un „angajament de mediu”.

Grupul american, care își propune să își reducă la zero impactul asupra climei până în 2030, a anunțat în octombrie 2020 că în pachetele noului iPhone 12 nu vor mai fi incluse căști și încărcătoare, deoarece mulți clienți le aveau deja. Această măsură ar trebui să „reducă emisiile de CO2 și să evite utilizarea de materiale valoroase” și, de asemenea, să reducă cantitatea de ambalaje.

Pentru Senacon, „aceste argumente sunt insuficiente, deoarece decizia companiei de a vinde dispozitivele fără încărcătoare a sfârșit prin a transfera întreaga povară asupra consumatorului”. Potrivit agenției, „producătorul ar putea lua și alte măsuri pentru a reduce impactul asupra mediului, cum ar fi utilizarea de cabluri și încărcătoare USB-C, care sunt adoptate ca standard al industriei în prezent”.

De asemenea, guvernul consideră că „nu există nicio demonstrație efectivă de protecție a mediului pe teritoriul brazilian” și acuză Apple de „practici discriminatorii deliberate împotriva consumatorilor”.

author avatar
Tudor Borcea