Administrația Biden va adăuga, vineri, 9 iulie, pe lista neagră a SUA, peste zece companii chineze acuzate că încalcă drepturile omului, inclusiv prin supraveghere, în provincia Xinjiang.
Acțiunea Departamentului Comerțului al SUA va urma anunțului său, făcut luna trecută, adăugând alte cinci companii și alte entități chineze pe lista neagră pentru acuzații de muncă forțată în această regiune din vestul Chinei.
Genocid și muncă forțată
Adăugarea acestor entități pe lista neagră a Departamentui Comerțului face parte din eforturile administrației Biden de a face China responsabilă pentru încălcările drepturilor omului, au declarat două surse pentru Reuters.
China respinge acuzațiile de genocid și muncă forțată în provincia Xinjiang și spune că politicile sale sunt necesare pentru eliminarea „separatiștilor” și a „extremiștilor religioși” care au planificat atacuri și au stârnit tensiunea dintre uigurii majoritari musulmani și cel mai mare grup etnic din China, Han.
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.Una dintre surse a declarat că departamentul american intenționează să adauge 14 companii chineze pe lista de entități pentru abuzurile raportate în Xinjiang.
Companii și din alte țări, nu numai din China
Identitățile companiilor adăugate pe lista neagră nu sunt încă cunoscute. Unele companii din alte țări urmează, de asemenea, să fie adăugate la lista neagră a Departamentului Comerțului, începând de vineri. Acțiunea arată că președintele Joe Biden își propune să preseze China în privința abuzurilor drepturilor omului împotriva populației uigure din Xinjiang.
În general, companiile cotate la bursă sunt obligate să solicite licențe de la Departamentul Comerțului și se confruntă cu un control minuțios atunci când solicită permisiunea de a primi articole de la furnizorii din SUA.
Luna trecută, Departamentul Comerțului a declarat că adaugă cele cinci entități chineze „pentru acceptarea sau utilizarea muncii forțate în implementarea campaniei de represiune a Republicii Populare Chineze împotriva grupurilor minoritare musulmane din regiunea autonomă uigură Xinjiang”.
Pe linia Trump
În 2019, administrația Trump a adăugat câteva dintre cele mai importante start-up-uri ale Chinei în domeniul inteligenței artificiale pe lista sa neagră, pentru tratamentul minorităților musulmane.
Departamentul Comerțului a vizat atunci 20 de birouri de securitate publică chineze și opt companii, inclusiv firma de supraveghere video Hikvision , precum și liderii în tehnologia de recunoaștere facială SenseTime Group Ltd și Megvii Technology Ltd.
Departamentul Comerțului a declarat în 2019 că entitățile au fost implicate în „supravegherea cu înaltă tehnologie împotriva uigurilor, kazahilor și altor membri ai grupurilor minoritare musulmane”.
Experții ONU și grupurile pentru drepturile omului estimează că peste un milion de oameni, majoritatea uiguri și membri ai altor minorități musulmane, au fost reținuți în ultimii ani într-un vast sistem de lagăre de reeducare din Xinjiang.