AcasăȘTIRI EXTERNEȘOCANT: Vladimir Putin L-A AMENINȚAT pe câștigătorul rus al Premiului Nobel pentru...

ȘOCANT: Vladimir Putin L-A AMENINȚAT pe câștigătorul rus al Premiului Nobel pentru Pace!

„Nobel ești dar tot o încurci”. Avertisment dur al lui Putin la adresa laureatului rus din acest an

Președintele rus a avertizat că Premiul Nobel pentru Pace, acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un „scut” care îl protejează de statutul de „agent străin”.

La o jumătate de oră după acordarea premiului Nobel pentru Pace lui Muratov, Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a salutat „curajul” și „talentul” acestuia, făcând, cum spune rusul, pe niznaiul: Muratov este un critic al Kremlinului.

„Agent strain”, un instrument al represiunii

Dar Peskov a mai spus că nu știe dacă președintele rus îl va felicita personal. Ulterior, au venit și precizările lui Putin, care conțin amenințări abia voalate.

Dmitri Muratov, care conduce echipele ziarului „Novaya Gazeta”, a primit săptămâna trecută Premiul Nobel pentru Pace alături de jurnalista filipineză Maria Ressa, într-un context de represiune sporită împotriva mass-mediei independente din Rusia.

Printre instrumentele acestei represiuni se numără statutul infam de „agent străin” atribuit multor jurnaliști și mass-media care critică Kremlinul, desemnare care le complică foarte mult activitatea. Termenul, care face trimitere la regimul fostei URSS, obligă persoanele și organizațiile desemnate altfel să-și dezvăluie sursele de finanțare și să-și pună eticheta de „agent străin” în tot ce publică, inclusiv pe rețelele de socializare

Dacă Dmitri Muratov „nu încalcă legea rusă, dacă nu dă nici un motiv care să justifice să fie declarat agent străin, atunci acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Vladimir Putin miercuri, 13 octombrie, în cadrul unui forum energetic, la Moscova.

„Să te supui legilor rusești”

Dar liderul de la Kremlin l-a avertizat pe Muratov să nu „folosească Premiul Nobel ca scut” pentru a încălca legile ruse și pentru a „atrage atenția asupra sa”. „Oricare ar fi meritul său, toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru: este necesar să se supună legilor rusești”, a insistat el.

ONG-urile denunță în mod regulat presiunile asupra mass-media din Rusia, o țară care ocupă locul 150 din 180 în cel mai recent indice al libertății presei publicat de Reporteri fără frontiere (RSF), scrie Le Matin.

Muratov primea premiul, Putin umplea duba

Novaya Gazeta este una dintre ultimele bastioane independente într-un peisaj media rus aflat în mare măsură sub control. Ziarul este cunoscut mai ales pentru investigațiile sale asupra corupției și abuzurilor asupra drepturilor omului din Cecenia.

Acest angajament al ziarului a costat viața a șase dintre colaboratorii săi începând cu anii 1990, inclusiv a celebrei jurnaliste Anna Politovskaya, care a fost asasinată în 2006.

După ce a fost distins cu prestigiosul premiu, Dmitri Muratov s-a întrebat despre consecințele acestuia asupra „cenzurii” din țara sa. Câteva ore mai târziu, autoritățile au adăugat nouă persoane și entități pe lista „agenților străini”.

author avatar
Tudor Borcea
875 afisari

5 COMENTARII

  1. Angloamerica vs Ruschina. Se pare ca va castiga Angloamerica cu mari pierderi si cu salvarea de ultim moment a Americii de catre Anglia. Asa zice in The Simpsons 🙂

  2. Are Vladimir novicioc pt toti sa stiti. Asa ca ciocu mic ca el i la putere daca nu vreti sa mierliti la ortu popi. .

  3. „într-un context de represiune sporită împotriva mass-mediei independente din Rusia.”

    Voi sunteti intregi la minte? Acelaș lucru se întâmplă in EU, US, Canada. Uitati-va la politica facebook, youtube, twitter ca sa nu mai vorbesc de televiziunile din aceste zone geografice. Uitați-vă in România. Tot ceea ce vedeti este Putin? Sunteți bolnavi in cel mai bun caz. Din pacate insa nu sunteti decat niste propagandisti lipsiti de talent, trădatori ai poporului vostru, bineinteles daca faceti parte dintre români.

  4. Radu Tudor e seful lu Borcea ,bre!Prenium Nobel si Eurovisionul sunt de 40 de ani confiscate de gunpoaiele neonaziste pe care ii pupa in kur borcea si milogii atlantisti

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger