AcasăȘTIRI EXTERNE„No jab, no job”. În SUA, mai multe companii-gigant le impun angajaților...

„No jab, no job”. În SUA, mai multe companii-gigant le impun angajaților vaccinarea obligatorie

„No jab, no job”. În SUA, mai multe companii-gigant le impun angajaților vaccinarea obligatorie

Obligația vaccinării câștigă având în rândurile marilor angajatori privați. În timp ce al patrulea val al Covid-19 continuă să crească, cu peste 250.000 de cazuri noi vineri, 6 august, mai mulți giganți din sectorul privat au decis să facă injecția obligatorie în rândul salariaților.

Disney, Netflix, Uber: În Statele Unite, lista companiilor care solicită angajaților lor să fie vaccinați împotriva Covid-19 este în creștere.

Microsoft, Google, Facebook…

La sfârșitul lunii iulie, alți mastodonți s-au alăturat mișcării, precum Microsoft, al cărui șef Sundar Pichai i-a avertizat pe cei 100.000 de angajați că vor trebui să furnizeze un certificat de vaccinare pentru a reveni la birou – extinzând în același timp până la jumătatea lunii octombrie posibilitatea de a rămâne  100% în regim de telemuncă.

Google și Facebook au urmat exemplul. Lanțul de hipermarketuri Wal-Mart, cel mai mare angajator privat al țării (2,2 milioane de angajați), a limitat până acum obligația de vaccinare.

Seringa sau ușa

Din tot sectorul privat, gigantul alimentar Tyson Foods (carne de pui) a adoptat cea mai radicală poziție. La 2 august, compania cu sediul în Arkansas a dat termen până la 1 noiembrie celor 120.000 de angajați ai fermelor și abatoarele sale: vaccinul va deveni o condiție de angajare. Cu alte cuvinte, va fi seringa sau ușa.

„Aceasta nu este o decizie pe care o luăm cu ușurință” , a explicat CEO-ul Donnie King, întrucât explozia de cazuri datorată variantei Delta îi amenință în mod deosebit activitatea.

Rezistență în statele rurale

Statele rurale din Sud și Midwest, unde grupul este cel mai bine implantat și unde cea mai mare parte a forței de muncă nu are studii superioare, sunt cele mai rezistente. Doar jumătate din angajați sunt vaccinați aici. Pentru a-i stimula să înghită pilula, Tyson Foods va acorda celor vaccinați o primă de 200 de dolari, scrie Ouest-France.

Președintele Joe Biden a mulțumit public companiilor care se grăbeau să ajute campania de vaccinare. Dacă tocmai a fost depășită etapa de 70% a celor vaccinați, campania face față unui nucleu dur de refractari, a cărui hartă se suprapune cu cea a votului Trump din 2020. Biden însuși a impus vaccinarea tuturor agenților federali, imitați de multe comunități, spitale, universități.

Riposta se organizează

Este legal să condiționezi un job de vaccinare? Mai multe sindicate critică o invazie a vieții private. Dar săptămâna trecută, Comisia pentru acces egal la muncă a hotărât că companiile erau perfect în drepturile lor, sub rezerva scutirii celor care nu pot fi vaccinați din motive medicale sau religioase. Deși în legătură cu ultimii este, și aici, o dezbatere.

În absența unei legislații naționale, riposta este organizată în cele cincizeci de state: din Montana, în Tennessee și Arizona au fost depuse 119 proiecte de lege destinate interzicerii companiilor să solicite vaccinul și adoptate zece, aproape toate initiate de dreapta partizană lui Donald Trump.

author avatar
Tudor Borcea
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger