AcasăȘTIRI EXTERNENisipul Saharei este iradiat. Franța, arătată cu degetul

Nisipul Saharei este iradiat. Franța, arătată cu degetul

Nisipul Saharei este iradiat. Franța, arătată cu degetul

Cesiu-137 a fost detectat în nisipurile aduse de vânturile sudice peste Franța, la începutul lunii februarie. O radioactivitate atribuită testelor nucleare franceze în Sahara.

Episoadele de vânturi sudice care transportă nisip din Africa nu sunt neobișnuite. Dar au fost deosebit de marcante luna trecută. În vestul Franței, săptămâna trecută, și în estul țării, cu două săptămâni mai devreme. Un om de știință a avut ideea de a preleva probe pentru a analiza radioactivitatea acestor nisipuri și prafuri. Verdict: cesiu-137 în cantitate redusă, dar mai mare decât în ​​mod normal.

De ce cerul devine portocaliu

Când vânturile fierbinți și violente din sud traversează deșertul Sahara, ele ridică particule de nisip și nămol care, atunci când condițiile meteorologice sunt potrivite, pot traversa Marea Mediterană și nuanța în orcu cerul sudic al Franței.

De data aceasta însă, aceste vânturi calde și prăfuite au adus și o radioactivitate anormală în vestul și estul Franței.

Asociația pentru Controlul Radioactivității în Vest (Acro) a analizat probele colectate de pe caroseria unei mașini, la 6 februarie în Jura. Pentru Pierre Barbey, consilier științific al asociației și autor al probelor, „rezultatul este clar: cesiul-137 este clar identificat”.

Radioactivitatea asociată, estimată la 80.000 becquereli pe kilometru pătrat, nu reprezintă un pericol, dar este mărturie unei activități nucleare artificiale.

Ce este cesiul-137?

Acest radioelement nu este prezent în mod natural în rocile sahariene. „Este un produs al fisiunii nucleare implicate în explozii”, a informat Acro la 24 februarie. Acesta este motivul pentru care este utilizat ca indicator al impactului rezultat din testele sau accidentele nucleare.

Producător de raze gamma, cesiu-137 poate fi utilizat ca sursă radioactivă pentru aplicații industriale (de exemplu, măsurarea densității). Și, desigur, în doze mari este periculos pentru sănătatea umană.

Responsabilitatea Franței pentru „contaminarea perenă din Sahara”

Acest cesiu-137 „ne amintește de situația de contaminare radioactivă perenă din Sahara pentru care Franța poartă responsabilitatea”, estimează Pierre Barbey.

Primul test nuclear francez a avut loc la 13 februarie 1960, în Sahara algeriană. Botezat „Gerboise bleue”, el a făcut din Franța a patra putere nucleară.

A fost urmat de alte trei explozii aeriene în zona Reggane (în provincia Adrar din Algeria) și de treisprezece teste nucleare subterane la In Ekker, înainte ca testele să fie transferate la Centrul de teste din Pacific, la Mururoa (Polinezia Franceză), în 1966.

Deșertul este încă contaminat?

În orice caz, aceasta este părerea generalului algerian Bouzid Boufrioua, care a declarat, luna trecută, că Franța trebuie să „își asume responsabilitățile istorice” și să „decontamineze” siturile de testare nucleară.

În egală măsură, Franța trebuie să acorde compensări persoanelor care suferă de patologii rezultate din aceste teste atomice, a afirmat generalul Boufrioua care este șeful trupelor de geniu din Comandamentul forțelor terestre algeriene.

Potrivit acestui oficial, principiul  „poluatorul plătește” a fost, de asemenea, introdus și recunoscut oficial, scrie Ouest-France.

„Este pentru prima dată când comunitatea internațională solicită puterilor nucleare să-și rectifice greșelile din trecut”, a precizat generalul algerian.

Foto: algerie360.com

author avatar
Tudor Borcea
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger