AcasăȘTIRI EXTERNENicușor Dan „lovește” și în Franța. Scandalul parcărilor cu plată scoate Parisul...

Nicușor Dan „lovește” și în Franța. Scandalul parcărilor cu plată scoate Parisul în stradă – VIDEO

Nicușor Dan „lovește” și în Franța. Scandalul parcărilor cu plată scoate Parisul în stradă - VIDEO

Sute de motociclete și scutere s-au îndreptat spre primăria din Paris pentru a protesta împotriva introducerii de către consiliul municipal a taxelor de parcare pentru vehicule cu două roți pe benzină, măsură ce a intrat în vigoare la începutul lunii.

După ce primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat „revoluția parcărilor”, adică parcarea cu plată într-un oraș unde sunt 1,5 milioane de mașini dar puține locuri de parcare, un val de critici s-a abătut asupra edilului, inclusiv referitoare la „zonele albastre” din centrul Capitalei, unde cei care parchează și nu plătesc se vor trezi cu roțile blocate.

„Motocicliștii furioși” ies în stradă

Nicușor Dan spune că dorește ca bucureștenii să folosească mai mult transportul public, să fie eliberate mai multe zone din oraș și un aer mai curat. Deziderate pe care le-a invocat și primarul Parisului, ridicându-și motocicliștii în cap

Demonstrația, organizată de Federația motocicliștilor furioși, (Fédération française des motards en colère, FFMC), un grup național de campanie, a marcat deschiderea unei noi bătălii în războiul de zece ani purtat de primarul socialist Anne Hidalgo și Bertrand Delanoë, predecesorul său, pentru a scoate vehiculele cu două roți pe benzină din Paris.

Mulți dintre cei 100.000 de navetiști care folosesc transportul motorizat pe două roți refuză să plătească taxa de până la 3 euro pe oră, care a intrat învigoare joi. Până acum, parcarea era gratuită pentru vehiculele pe două roți pe benzină.

Municipalitatea va percepe 3 euro pe oră pentru motociclete în centrul Parisului și 2 euro în zonele periferice. Rezidenții pot plăti 22,50 euro pentru un card anual care le dă dreptul la un tarif zilnic de 0,75 euro.

„Este un dezastru”, a declarat Sebastien Mazelier, care lucrează în sectorul securității și se deplasează prin Paris cu motoreta sa pentru întâlnirile de serviciu. „Lucrăm între opt și 12 ore pe zi, la 3 euro pe oră de parcare, ne va costa în medie 500 de euro pe lună”.

Potrivit magazinelor de motociclete, introducerea taxelor de parcare i-a forțat pe consumatori să cumpere în schimb scutere și motociclete electrice, care sunt scutite de taxe de parcare.

Amenda pentru neplata taxei de parcare variază între 25 și 37,50 euro, în funcție de zonă. Parcarea obstructivă sau periculoasă se pedepsește cu o amendă de 135 de euro. Două companii au fost desemnate de către primărie pentru a-i depista pe contrsavenienți. Acești furnizori de servicii trebuie să efectueze 2 000 de controale pe zi.

Ori plătiți, ori plecați

David Belliard, viceprimarul Parisului, a declarat că măsura este menită să încurajeze navetiștii să folosească alte mijloace de transport. „Este o măsură controversată, mulți oameni nu sunt mulțumiți”, a spus el. „Dar sunt și mulți oameni care așteaptă această măsură. Suntem într-un regim de exceptare a vehiculelor care ocupă loc în spațiul public, fac zgomot și poluează”.

„Marea majoritate a oamenilor care vin astăzi la serviciu o fac cu transportul public. Se estimează că 100.000 de scutere și motociclete tranzitează prin Paris.

„Dorim să încurajăm migrarea către alte forme de mobilitate”. De partea sa, primarul Anne Hidalgo le-a spus motocicliștilor că trebuie să plătească sau „să plece”

author avatar
Tudor Borcea