AcasăȘTIRI EXTERNENicolas Sarkozy, dezvăluiri uluitoare. Ce salarii aveau marii conducători ai lumii

Nicolas Sarkozy, dezvăluiri uluitoare. Ce salarii aveau marii conducători ai lumii

Interior Minister Nicolas Sarkozy holds a news conference at the interior ministry in Paris, Thursday, June 8, 2006. Sarkozy, with potential presidential rivals high in mind, trumpeted a drop in France's crime rate. Sarkozy laid out his record as France's top cop over much of the last four years in a broad address, and sought to quell speculation that he would soon quit the Cabinet to focus on the 2007 presidential race. (AP Photo/Jacques Brinon)

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy nu este cel dintâi preşedinte francez din a V-a Republică cu preocupări literare.

Literatura franceză le-a rezervat unor președinți de stat un loc special datorită talentului lor. Astfel, Generalul de Gaulle a fost un mare memorialist, Georges Pompidou a predat literatură la universitate şi este autorul unei excepţionale antologii de poezie franceză, iar Valéry Giscard d’Estaing a mânuit cu nobleţe condeiul.

Loir li se adaugă încă un președinte. Ultima carte scrisă de Nicolas Sarkozy dezvăluie secrete care au rămas necunoscute mulți ani de zile. În „Vremea furtunilor” există un pasaj în care fostul președinte dezvăluie care erau salariile unor şefi de stat şi premieri în urmă cu un deceniu.

Sarkozy: „Să începem cu salariul preşedintelui Franţei”

Întrebat de către directorul financiar de la Élysée ce salariu să-i fixeze, Nicolas Sarkozy răspunde: „«Cât avea şi predecesorul meu. Procedaţi conform regulilor. Nu am nicio pretenţie sau punct de vedere particular în acest sens!». Nu ştiam însă că nu există nicio reglementare în sensul acesta. Fiecare dintre înaintaşii mei procedase cum îl tăiase capul. Jacques Chirac cumula pe atunci patru pensii: cea de parlamentar, cea de primar, cea de consilier general şi cea de membru al Curţii de Conturi. Ceea ce era perfect legal. În consecinţă, îşi fixase un salariu, ca preşedinte, de 7.800 de euro. Era un soi de completare a veniturilor sale lunare, care gravitau în jurul sumei de 20.000 de euro. Am întrebat, prin urmare, ce era prevăzut pentru premier. Mi s-a răspuns că exista un barem, ca şi pentru miniştri, şi că salariul era de 18.000 de euro”.

Ce salariu avea cancelarul german Angela Merkel

Ulterior, Sarkozy spune că s-a apucat să întreprindă „o mică anchetă privitor la aceste salarii ale principalilor noştri parteneri. În vârf se găsea premierul irlandez, cu un salariu lunar de 25.833 de euro. Îl urma de aproape George W. Bush, cu puţin peste 23.000 de euro. Cancelarul german Angela Merkel naviga în aceleaşi ape, cu puţin peste 23.000. În sfârşit, primul-ministru britanic Gordon Brown, membru al Partidului Laburist, primea 22.489 de euro. Ţinând seama de aceste informaţii, am propus ca salariul lunar net al preşedintelui Republicii să fie de 19.331 de euro”, potrivit dcnews.ro .

author avatar
Eli Dan Davidescu
667 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger