AcasăȘTIRI EXTERNENici un Brexit fără pește. Pescarii francezi amenință cu blocarea portului Calais

Nici un Brexit fără pește. Pescarii francezi amenință cu blocarea portului Calais

Nici un Brexit fără pește. Pescarii francezi amenință cu blocarea portului Calais

Pescarii francezi spun că promisiunea acordului post-Brexit în domeniul pescuitului, un subiect-cheie în negocierile UE-Marea Britanie, s-au dovedit a fi „o minciună”.

Principalele sindicate franceze amenință să blocheze portul Calais în termen de 15 zile dacă pescarii nu primesc licențe din Marea Britanie pentru a opera în apele britanice.

„Toți pescarii sunt de acord că, dacă nu primim un răspuns pozitiv, va trebui să creștem presiunea”, a spus Stéphane Pinto, de la CFTD, unul dintre cele două sindicate care amenință cu această măsură (celălalt fiind CFTC). „Trebuie să lovim exporturile britanice către Calais, tunelul și feribotul.”

„Ni s-a spus că vom obține licențele în termen de patru până la cinci zile și am așteptat patru luni, deci este suficient să le acordăm 15 zile”, a adăugat Pinto.

O blocadă a portului Calais ar provoca perturbări grave pentru exportatorii britanici, care au fost deja afectați de costuri suplimentare și formalități administrative din cauza Brexitului. Între 7.500 și 8.500 de camioane tranzitează zilnic prin portul Calais.

Joi seara, pescarii francezi au organizat un protest pentru această problemă în orașul nordic Boulogne-sur-Mer. Aproximativ 150 de protestatari au împiedicat camioanele care transportă pește din apele Regatului Unit să intre în cel mai mare centru de procesare a fructelor de mare din Europa.

Versiunea Londrei diferă

Doar 22 din cele 120 de ambarcațiuni care operează în Boulogne-sur-Mer au obținut licențe de pescuit în apele britanice, potrivit comitetelor regionale pentru pescuit. În cadrul acordului Brexit cu Marea Britanie, pescarii francezi pot solicita licențe pentru a continua să pescuiască în apele britanice, dar condițiile stabilite pentru calificarea pentru o licență s-au dovedit dificile pentru mulți. Pescarii trebuie să arate că au pescuit în apele Regatului Unit din 2012 până în 2016 folosind date GPS.

„Promisiunea unui acord pe care am avut-o s-a dovedit a fi o minciună”, a spus Pinto. „Nu știu cine a fost înșelător, dar am fi preferat un acord negativ pentru că cel puțin am fi avut întreaga UE în spatele nostru încercând să găsim o soluție”.

Marea Britanie spune însă că a eliberat licențe pentru toate navele care îndeplineau criteriile lor și a declarat că protestele au fost „nejustificate”.

„Adoptăm o abordare bazată pe dovezi pentru a acorda licență navelor de pescuit folosind informațiile furnizate de Comisia Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al primului ministru britanic Boris Johnson. „Nu recunoaștem partajate de industria franceză de pescuit”, scrie Politico.

Comisia Europeană afirmă că doar 20 de cereri europene de acces la apele britanice sunt încă în așteptare. „Comisia a primit și a notificat Marea Britanie de 108 cereri de autorizare, dintre care 88 au primit între timp o licență. Aceste 108 cereri acoperă toate regiunile relevante din Franța, nu numai Hauts-de-France (regiunea Calais)”, a declarat un purtător de cuvânt.

Diavolul stă în detalii

Comisia Europeană a declarat vineri că este în contact cu autoritățile britanice pentru a rezolva disputa.

„Prioritatea maximă atunci când vine vorba de pescuit este să ne asigurăm că avem aceste cereri de licență care sunt tratate imediat”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, „Pentru noi, aceasta este într-adevăr o urgență”.

Joi, ministrul francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, și ministrul pescuitului, Annick Girardin, au cerut Comisiei să ia măsuri „ferme și hotărâte” pentru ca Marea Britanie să aplice acordul Brexit.

În centrul litigiului se află a se ști dacă criteriile convenite în acordul Brexit fac dificilă calificarea pescarilor pentru licențe sau dacă britanicii întârzie în eliberarea licențelor.

Pescarii francezi recunosc că britanicii au dreptate când vine vorba de unele aspecte mici ale acordului de retragere, dar spun că nu respectă spiritul acordului.

„Acordul per ansamblu arăta superb, dar a fost prea frumos pentru a fi adevărat”, spune Olivier Leprêtre, președintele comitetului regional pentru pescuit din Hauts-de-France. „Când am început să parcurgem cele 1.200 de pagini ale acordului, ne-am dat seama că există o mulțime de criterii de blocare. În cele din urmă, ne-am trezit aproape complet excluși din apele britanice”.

Leprêtre spune că criteriile privind plasele de pescuit, speciile de pești și delimitarea zonei de pescuit sunt deosebit de problematice.

Potrivit Comisiei Europene, nu există un instrument specific în acordul UE-Marea Britanie post-Brexit pentru a aborda un blocaj al licențelor de pescuit, în afară de mecanismul general de soluționare a litigiilor.

„Profiturile au scăzut”

Pescarii din Boulogne-sur-Mer spun că au nevoie de acces la apele britanice, deoarece Canalul Mânecii este cel mai îngust și mai frecventat între Franța și Marea Britanie

„Profiturile au scăzut de la mijlocul lunii ianuarie, pescarii de aici și-au pierdut 60-70% din veniturile lor”, spune Leprêtre.

„Problemele se agravează. Nu putem accesa apele britanice, dar nici olandezii și nici belgienii nu pot ”, a spus el. „Și astfel sunt împinși în apele franceze, ceea ce pune o presiune mare asupra stocurilor noastre.”

Între timp, Comisia Europeană a acordat, vineri, un ajutor de 100 milioane de euro pentru sectorul pescuitului, pentru a compensa pierderile de venituri cauzate de Brexit.

author avatar
Tudor Borcea
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger