AcasăȘTIRI EXTERNENeutralitatea Ucrainei, „compromisul” negocierilor cu Rusia / Răspunsul președintelui Zelenski

Neutralitatea Ucrainei, „compromisul” negocierilor cu Rusia / Răspunsul președintelui Zelenski

Neutralitatea Ucrainei, „compromisul” negocierilor cu Rusia / Răspunsul președintelui Zelenski

O neutralitate a Ucrainei pe modelul Suediei și Austriei este compromisul asupra căruia negociatorii ruși și ucraineni discută în prezent, a indicat Kremlinul, miercuri, 16 martie. 

„Este într-adevăr opțiunea care se discută în prezent și care poate fi considerată ca cea a unui compromis”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Kiev: „Modelul poate fi doar ucrainean”

Ucraina cere „ garanții absolute de securitate” în fața Rusiei în timp ce respinge ideea unui model de „neutralitate suedeză sau austriacă” propus de Moscova, a anunțat miercuri președinția ucraineană.

„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul poate fi doar «ucrainean»”, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, în comentariile publicate de președinție, scrie Le Figaro.

El precizează că dorește „ garanții absolute de securitate” față de Rusia și ai căror semnatari s-ar angaja să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.

Negocierile actuale cu Kievul sunt dure și lente, dar Rusia este sinceră în dorința sa de a obține pacea cât mai curând posibil, a declarat angterior delegatul șef al Rusiei, consilierul prezidențial Vladimir Medinski, scrie Tass.

„Efortul statului nostru și sarcina stabilită de președinte este de a realiza pacea pe pământul ucrainean, de a vedea un stat pașnic, neutru și prietenos, care să nu fie bastionul NATO sau o cetate a forțelor care doresc să facă rău țării noastre”, a spus el.

author avatar
Tudor Borcea
321 afisari

1 COMENTARIU

  1. Alo, ,,garantii absolute de securitate” nu doar in fata Rusiei ! Neutralitatea trebuie recunoscuta si garantata in primul rand de marile puteri(daca asa este cursul istoriei !). Se vede de la o posta ca istoria le cam joaca feste unora. Chiar baga batul prin gard : Olanda si, deloc surprinzator, Polonia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger