AcasăȘTIRI EXTERNENeutra Elveție își cumpără avioane de luptă

Neutra Elveție își cumpără avioane de luptă

Elveția, care a purtat ultima oară un război străin în urmă cu mai bine de 200 de ani și nu are dușmani identificați, vrea să cheltuiască miliarde pe noi avioane de luptă.

Unii politicieni se opun ideei, pe motiv că țara neutră nu are nevoie de astfel de cheltuieli pentru a apăra un teritoriu alpin pe care un avion supersonic îl poate survola în 10 minute. „Cine este dușmanul nostru? Cine atacă o țară mică, neutră – înconjurată de NATO? Este chiar absurd” a susținut Priska Seiler Graf, membru al parlamentului pentru social-democrații de stânga. Alegătorii își exprimă cuvântul duminică, 27 septembrie, scrie AFP. Aprobarea finanțării  de 6 miliarde de franci elvețieni în cadrul referendumului obligatoriu ar permite guvernului să decidă anul viitor  asupra ofertelor Eurofighter de la Airbus, Rafale de la Dassault, Franța, Boeing F / A-18 Super Hornet sau Lockheed Martin F35. Noile avioane ar înlocui veche flotă a Elveției, formată din 30 de F18 Hornet, care vor ieși din funcțiune în 2030.

“Avem nevoie de avioane noi, dar nu de jucării scumpe. Ar fi mai bine să ai un Fiat decât un Maserati”, a adăugat Seiler Graf. În urmă cu șase ani, Elveția a respins cumpărarea avioanelor Gripen din Suedia. În 1989, o propunere de eliminare a întregii sale armate a obținut 35% din sprijinul alegătorilor. Parlamentarul Thomas Hurter de la Partidul Popular de dreapta, fost pilot al forțelor aeriene, a declarat că Elveția trebuie să se protejeze fără să se bazeze pe alte țări. „Dacă nu înlocuim aceste aeronave vechi, asta înseamnă că nu avem forță aeriană, nu mai există protecție și nu ne respectăm constituția”, a spus el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
494 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger