AcasăȘTIRI EXTERNENetanyahu, un acrobat pe sârmă

Netanyahu, un acrobat pe sârmă

Din ce în ce  mai contestat de israelieni, premierul Benjamin Netanyahu menține o criză în țară, doar pentru a rămâne la putere și a evita răspunderea legală în dosarele sale de corupție.

Căsătoria  politică dintre Likudul lui Netanyahu  cu șeful partidului centrist Kahol Lavan (albastru și alb), Benny Gantz, a fost fundamental ciudată și neașteptată și este probabil să se termine într-un divorț urât. Războiul dintre Netanyahu și principalul său partener de coaliție este acum manifestat în fiecare aspect al vieții politice a Israelului: în Knesset (parlament), în titlurile presei și pe străzi. Când noul guvern și-a asumat îndatoririle după unul dintre cei mai tumultuoși ani din istoria politică a Israelului, starea de spirit, cel puțin imediat, a fost oarecum calmă; atât Netanyahu, cât și Gantz păreau uniți în dorința lor de a anexa ilegal aproape o treime din Cisiordania palestiniană ocupată, notează The Palestine Chronicle.

Cu toate acestea, răspunsul international(și poziția aparent ambiguă a SUA) la schema de anexare l-a obligat pe Netanyahu să își regândească termenul limită de 1 iulie. Acum, că anexarea a fost amânată la nesfârșit, lui Netanyahu i se refuză un card politic important care ar fi putut să-l ajute să-și recâștige popularitatea decolorată în rândul israelienilor, într-un moment în care avea nevoie disperată.

Conspirația Likud

Și problemele lui nu se opresc aici. Pe 19 iulie, procesul său de corupție a fost reluat. Deși premierul nu a participat personal la ședința de deschidere, imaginea sa – cea a unei figuri puternice de comandant – a fost aparent păstrată. Pe 22 iulie, Haaretz a raportat că, „Netanyahu a decis să nu treacă bugetul pentru 2020 și să convoace o alegere generală pe 18 noiembrie”, pentru a evita posibilitatea de a fi forțat să „predea cheile ministrului Apărării și  președintele Kahol Lavan, Benny Gantz ”, astfel încât el, Netanyahu,„ să participe la procedurile legale, legate de procesul său de corupție”.

Netanyahu a acceptat doar să schimbe scaunul premierului cu Gantz în noiembrie 2021 doar pentru a cumpăra timp și pentru a evita o a patra alegere care să-l lase vulnerabil la o înfrângere electorală și la un proces de corupție fără o plasă de siguranță politică. Netanyahu este dornic să îndepărteze Ministerul Justiției din mâinile Kahol Lavan, pentru că cine controlează Ministerul Justiției controlează soarta premierului în instanțele israeliene.

Conspiratia Likud, dupa cum a fost dezvaluită în mass-media israeliana, sugereaza că ministrul Finantelor, Israel Katz, intentionează să foloseasca următoarele negocieri bugetare ca motiv pentru demontarea coaliției de centru dreapta și să solicite alte alegeri, negându-i astfel lui Gantz șansa de a ocupa postul de prim-minstru “alternativ”, conform acordului guvernamental de unitate.Între timp, mii de israelieni se adună pe străzi în fiecare săptămână, protestând împotriva răspunsului guvernului lor la criza coronavirusului. Netanyahu a anunţat mai multe pachete de ajutor economic. Multe au fost criticate ca fiind ineficiente. Israelul s-a mândrit că este „singura democrație din Orientul Mijlociu”, dar se scufundă într-o criză de legitimitate politică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor