AcasăȘTIRI EXTERNENetanyahu, „seducătorul” arabilor israelieni

Netanyahu, „seducătorul” arabilor israelieni

Benjamin Netanyahu caută să atragă de partea sa o populație pe care a criticat-o de multă vreme, dar pe măsură ce se apropie alegerile legislative din martie, ar putea de această dată să întoarcă voturile în favoarea lui.

În timpul unei vizite rare la Nazaret, cel mai mare oraș arab din Israel, Netanyahu și-a cerut scuze pentru declarațiile privind această comunitate, care reprezintă aproximativ 20% din populație. El nu a ezitat în ultimii ani să numească acești descendenți ai palestinienilor, care au rămas pe pământul lor după crearea Israelului în 1948, drept „susținătorii terorismului”. “Acest capitol este închis”, a asigurat premierul, în campania electorală pentru scrutinul din 23 martie – al patrulea în mai puțin de doi ani – promițând „o nouă eră de prosperitate, integrare și securitate”. Netanyahu, care a călătorit și în alte localități arabe, s-a angajat să lupte împotriva criminalității și le să mărească bugetele municipale. Primarul din Nazaret, Ali Salam, l-a susținut, dar zeci de protestatari s-au adunat pentru a-l avertiza că nu este „binevenit” în oraș. Israelienii arabi spun că au fost discriminați, mai ales de când parlamentul a adoptat o lege în 2018 care definește Israelul ca „stat național al poporului evreu” și le conferă evreilor dreptul „unic” la autodeterminare. „Nu există nicio îndoială că am văzut un Netanyahu diferit în ultimele săptămâni”, scrie cotidianul israelian Yediot Aharonot. La ultimele alegeri legislative (martie 2020), „Lista Unită” a partidelor arabe, al cărei slogan era „ răstoarnerea lui Netanyahu”, a câștigat 87,2% din voturile arabilor israelieni, sprijinindu-l pe rivalul centrist Benny Ganz, cu care însă premierul a înființat un guvern de unitate în primăvară pentru a pune capăt paraliziei politice – dar parlamentul a fost dizolvat în decembrie. Un sondaj publicat de ziarul Maariv, arată că tabăra de dreapta condusă de Netanyahu ar putea câștiga 60 de locuri în martie. Potrivit unei surse Likud citate de cotidian, el ar putea obține două locuri suplimentare datorită voturilor arabe obținute în urma operațiunii sale de seducție. Cu toate acestea, conform sistemului electoral israelian, sunt necesare 61 de locuri pentru a forma un guvern.

Detectorul de minciuni

În opinia lui Amal Jamal, profesor de științe politice la Universitatea din Tel Aviv, Netanyahu vrea „să adune voturi arabe”, dar mai ales vrea să slăbească “Lista Unită”. Și alianța pare să se spargă: Netanyahu s-a apropiat de Mansour Abbas, un membru al listei arabe care s-a abținut de la vot pentru dizolvarea parlamentului, o mișcare interpretată ca un semn de sprijin pentru primul ministru. Conform ultimelor sondaje, partidele aflate pe această listă ar trebui să câștige unsprezece locuri în martie. Pentru analistul israelian Yoav Stern, “candidatul Netanyahu vrea să-i încurce pe alegătorii arabi”, astfel încât aceștia „să-și spună că toate partidele sunt la fel și că nu există niciun motiv să meargă să voteze „. Un alt element: „Netanyahu și-a dat seama că cei care culegeau roadele incitării sale la ură față de arabi erau partidele de coloniști conduse de Bezalel Smotrich și Naftali Bennett”, lideri ai dreptei radicale din Israel, a declarat pentru AFP Jafar Farah, director al Centrului Mossawa, un ONG care apără drepturile israelienilor arabi. La Nazaret, prim-ministrul a asigurat că „a investit mai mult în localitățile arabe decât toate guvernele istoriei Israelului reunite”. „Dacă îl supunem pe Netanyahu unui poligraf, dispozitivul va arde pentru că nu va putea înghiți atât de multe minciuni”, a comentat deputatul israelian de origine arabă Ahmad Tibi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor