AcasăȘTIRI EXTERNENetanyahu pune un nou șef la Mossad. Avertisment dur pentru Iran

Netanyahu pune un nou șef la Mossad. Avertisment dur pentru Iran

Netanyahu pune un nou șef la Mossad. Avertisment dur pentru Iran

David Barnea, în vârstă de 56 de ani, căsătorit cu patru copii, este un fost combatant în forțele israeliene de elită. Barnea îl va înlocui la conducerea serviciului de informații externe al Israelului pe Yossi Cohen.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat luni numirea lui David Barnea în funcția de șef al Serviciului de Informații Externe (Mossad) într-o ceremonie în care a avertizat Republica Islamică Iran, dușman jurat al Israelului.

În cariera sa de 25 de ani în Mossad, David Barnea, un fost combatant în trupele de elită, acum în vârstă de 56 de ani, a fost responsabil în special de recrutarea agenților pe probleme legate de Iran și grupul terorist libanez Hezbollah, înainte de a deveni directorul adjunct al Mossad, în 2018, potrivit Times of Israel.

„Ayatollahii nu vor învinge Israelul”

„Ar putea exista o situație în care scopul nostru final – să ne asigurăm că ayatollahii (iranienii) nu vor pune capăt existenței poporului evreu după mai bine de 2.000 de ani – va impune luarea unor decizii independente și curajoase”, a declarat Netanyahu în timpul ceremoniei de numire a lui Barnea.

Statul evreu acuză Republica Islamică Iran că vrea să dobândească bomba atomică. Sunt în curs negocieri pentru readucerea Statelor Unite și Iranului într-un acord care ar trebui să limiteze activitățile nucleare iraniene, încheiat la Viena în 2015 cu membri ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania și căruia Israel i se opune cu înverșunare.

Statele Unite, un apropiat aliat al Israelului, s-au retras din acest acord în 2018, în timpul mandatului lui Donald Trump, restabilind sancțiuni grele împotriva Teheranului, care, în schimb, a renuțat la majoritatea angajamentelor sale.

Un anume „D”

Numirea lui David Barnea era așteptată. În decembrie, biroul lui Netanyahu a anunțat că a ales un anumit „D, director adjunct”, dar numirea sa trebuia aprobată de un comitet ministerial. Israelul nu face publice numele agenților Mossad, cu excepția directorului său.

Predecesorul său numit în 2015, Yossi Cohen, fost consilier de securitate națională al lui Benjamin Netanyahu și fostul numărul doi al Mossad, a jucat un rol principal în acordurile de normalizare cu țările arabe încă din vara anului 2020.

De asemenea, Cohen l-ar fi însoțit pe Netanyahu într-o vizită secretă în Arabia Saudită în noiembrie, vizită negată de autoritățile saudite.

Sub conducerea lui Yossi Cohen, Mossad a fost acuzat că l-a eliminat pe „părintele nuclear” iranian, Mohsen Fakhrizadeh, în noiembrie. Iranul a numit Israelul ca responsabil, dar statul evreu nu a reacționat la acuzații.

David Barnea, căsătorit cu patru copii, a servit 25 de ani în Mossad, inclusiv în roluri operaționale importante care l-au propulsat la conducerea filialei Mossad care administrează agenții organizației din întreaga lume.

Barnea a fost numit adjunct al lui Cohen în 2019 și își va prelua atribuțiile de director la 1 iunie.

Numirea a fost amânată de luni de zile, Netanyahu a anunțat că a ales înlocuitorul lui Cohen în decembrie, dar numele a fost ținut sub acoperire până astăzi, din cauza îngrijorărilor legale cu privire la faptul dacă un guvern interimar este autorizat să numească următorul director al Mossad.

Dar procurorul general Avichai Mandelblit l-a informat recent pe Netanyahu că nu a identificat obstacole legale, așa că numirea lui Barnea a avut loc.

author avatar
Tudor Borcea
259 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger