AcasăȘTIRI EXTERNENetanyahu nu ia tunurile de pe Hamas. „Răspunsul Israelului va fi foarte...

Netanyahu nu ia tunurile de pe Hamas. „Răspunsul Israelului va fi foarte puternic”

Netanyahu nu ia tunurile de pe Hamas. „Răspunsul Israelului va fi foarte puternic”/ Foto: Facebook/Benjamin Netanyahu

Statele Unite vor să împiedice Hamas să „beneficieze” de reconstrucția Gaza, a declarat, marți, secretarul american de Stat Antony Blinken, la Ierusalim, în prima zi a unei vizite în Orientul Mijlociu în speranța consolidării armistițiului fragil între statul evreu și mișcarea aflată la putere în enclava palestiniană.

„Vom lucra îndeaproape cu partenerii noștri pentru a ne asigura că Hamas nu beneficiază de ajutorul pentru reconstrucție”(în Fâșia Gaza), a declarat Blinken la Ierusalim în cadrul unei conferințe de presă cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Netanyahu a spus că răspunsul Israelului va fi „foarte puternic” dacă Hamas ar încălca încetarea focului care a pus capăt celor 11 zile de război dintre statul evreu și mișcarea islamistă aflată la guvernare în Gaza.

În perioada 10 – 21 mai, 253 de palestinieni au fost uciși de loviturile israeliene în Fâșia Gaza, inclusiv 66 de copii și combatanți, potrivit autorităților locale. În Israel, focul de rachete din Gaza a ucis 12 persoane, inclusiv un copil, o adolescentă și un soldat, potrivit poliției.

Reafirmând „sprijinul deplin pentru dreptul Israelului de a se apăra”, Blinken a mai spus că va anunța în cursul zilei de marți o contribuție americană la reconstrucția Gaza.

Tot marți, Blinken urmează să se întâlnească, la Ramallah, în Cisiordania ocupată, cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, care nu exercită însă puterea în Gaza, înainte de a-și continua turneul în Egipt și Iordania, doi actori-cheie în stabilitatea regională.

Rămâne cum am stabilit cu Palestina

„Avem mult de lucru înaintea noastră pentru a restabili speranța, respectul și o anumită încredere între cele două tabere. Am văzut unde conduc alte opțiuni și acest lucru trebuie să ne determine să ne dublăm eforturile pentru a păstra pacea”, a spus Antony Blinken, promițând „ralierea sprijinului internațional” pentru reconstrucția Gaza.

În urma încetării focului, Washingtonul și-a reafirmat sprijinul pentru „soluția cu două state”, israelian și palestinian, susținută de comunitatea internațională, dar evitată de administrația Trump și amânată la nesfârșit de noul guvern american înainte de criza din ultimele saptamani.

Dar cele mai recente comunicații ale Departamentului de Stat și ale Casei Albe nici măcar nu se referă la „soluția cu două state”, scrie Boursorama.

„Prioritatea noastră este  să ne asigurăm că armistițiul este valabil”, a declarat jurnaliștilor un înalt oficial american înainte de plecarea secretarului de stat, considerând „premature” toate obiectivele mai ambițioase.

Israelul, care a impus o blocadă terestră și maritimă în Fâșia Gaza de aproape 15 ani, acuză frecvent mișcarea Hamas că a deturnat ajutorul internațional în scopuri militare și a declarat luni că dorește un „mecanism” internațional care să o ocolească în timpul transportului de ajutoare.

Luni seara, Israelul a anunțat redeschiderea zilnică, de marți, a trecerii Kerem Shalom pentru intrarea ajutorului umanitar. Până atunci, acest punct de trecere era deschis punctual. De asemenea, bolnavii vor putea intra și ieși din Gaza pentru prima dată din 10 mai, iar zona de pescuit din largul enclavei va fi extinsă la șase mile marine (puțin peste 11 km).

Tensiuni persistente pe teren

Conflictul dintre Hamas și Israel, cel mai sângeros de după războiul din 2014, a izbucnit la 10 mai când Hamas a lansat rachete asupra Israelului în solidaritate cu sutele de palestinieni răniți în zilele de ciocniri cu poliția israeliană pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est. La originea ciocnirilor, amenințarea expulzării familiilor palestiniene în beneficiul coloniștilor israelieni.

Mediator tradițional între palestinieni și israelieni, Cairo s-a activat pentru a consolida încetarea focului, care nu include condiții pentru încetarea ostilităților și nu stabilește niciun plan pentru reconstrucția Fâșiei Gaza, încă o dată devastată de război.

O delegație egipteană se află în enclava palestiniană pentru discuții cu Hamas, organizație clasificată drept „teroristă” de Statele Unite și Uniunea Europeană. Și șeful diplomației egiptene, Sameh Choukry, a fost primit luni la Ramallah de Abbas.

Un palestinian a fost ucis, înainte de sosirea lui Blinken, de forțele israeliene lângă Ramallah, în Cisiordania ocupată. Luni, un atac cu cuțitul a rănit două persoane, inclusiv un soldat israelian, în Ierusalim, lângă cartierul Sheikh Jarrah. Atacatorul, un palestinian de 17 ani, potrivit agenției oficiale palestiniene, a fost împușcat de către forțele de securitate israeliene.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger