AcasăȘTIRI EXTERNENetanyahu, gol pușcă în Tel Aviv

Netanyahu, gol pușcă în Tel Aviv

O statuie care îl înfățișează pe Benjamin Netanyahu – nud și ghemuit – a fost înlăturată cu o săptămână înainte ca premierul israelian să se confrunte cu al patrulea scrutin parlamentar. 

Sculptura a apărut miercuri dimineață în Piața Habima din Tel Aviv, a informat presa israeliană. Artistul rămâne necunoscut, dar se pare că a oferit o masă cu gustări în apropiere pentru a atrage atenția trecătorilor și a le monitoriza reacțiile.

În cele din urmă, “opera”  neautorizată a fost  ridicată de municipalitate, în timp ce polițiștii au interogat persoanele din jur pentru a afla cine a organizat montarea statuii. Nu este prima dată când premierul este o muză pentru sculptori. Pe 6 decembrie 2020, poliția a îndepărtat o statuie de șase tone a unui manifestant anti-Netanyahu, numită “Un erou din Israel” și realizată de Itay Zalait, artist din Tel Aviv, care fusese plasată lângă reședința celui mai longeviv prim-ministru al Israelului. Cu patru ani înainte, tot pe 6 decembrie, Zalait a făcut furori după ce a ridicat o statuie de aur a lui Netanyahu în fața Primăriei din Tel Aviv.  Benjamin Netanyahu se confruntă cu voturile alegerilor parlamentare, pe 23 martie, după ce guvernul său de coaliție s-a prăbușit în decembrie din cauza refuzului  de a aproba un buget pentru 2021.

author avatar
Radu Jacotă Redactor