AcasăȘTIRI EXTERNENegocierile Rusia - NATO, gambitul lui Putin. Securitatea Europei, doar pe hârtie

Negocierile Rusia – NATO, gambitul lui Putin. Securitatea Europei, doar pe hârtie

Politica externă americană, înfășurată în orgolii nemăsurate, este incapabilă să recunoască o situație periculoasă. Și o situație periculoasă este ceea ce avem azi în Europa. Ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Shoygu, a acuzat Pentagonul că pregătește forțele speciale ucrainene și grupurile armate radicale pentru atacuri cu arme chimice în regiunea Donbasului, cu scopul asumat de a „comite provocări”. Acuzațiile sale marchează o escaladare serioasă a situației și vin pe fondul unei amenințări directe a Moscovei la adresa NATO, făcută de Serghei Ryabkov.

Ministrul adjunct de Externe, vorbind în numele Kremlinului, a arătat în mod clar că Rusia nu va tolera nicio extindere a Alianței Nord-Atlantice spre granițele sale. Cu alte cuvinte, este exclusă orice posibilitate ca Ucraina și Georgia să devină state membre NATO, iar dacă această linie roșie este încălcată consecințele, a spus Ryabkov, „vor fi cumplite. Rusia va răspunde militar și Occidentul va constata că și-a subminat propria securitate, nu a Rusiei”.

Cu alte cuvinte, așa cum vede lucrurile Vladimir Putin, încorporarea Ucrainei și/sau a Georgiei în NATO reprezintă o amenințare inacceptabilă pentru securitatea națională a Rusiei. Punct.

Reacția Occidentului, aroganță și prostie

Într-o lume rațională, o astfel de declarație neechivocă a unei puteri militare înzestrate cu rachete nucleare hipersonice ar fi luată în serios. Dar lumea occidentală de azi nu mai este rațională. Este o lume beată de aroganță. Secretarul general NATO a răspuns țâfnos la ceea ce este, de fapt, un ultimatum transmis de o putere nucleară: „Dacă Ucraina aderă la NATO depinde de statele membre ale Alianței Nord-Atlantice și de conducerea sa, iar Moscova nu are nicio contribuție la decizia luată”.

Mai mult, Jens Stoltenberg a continuat să se laude, afirmând că blocul militar a fost atât de puțin impresionat de obiecțiile Rusiei încât NATO „antrenează deja trupele ucrainene și se consultă cu acestea, desfășurând exerciții comune. NATO furnizează provizii militare și tehnologie Kievului”.

Reacția lui Stoltenberg poate fi interpretată în mai multe feluri, dar niciunul nu are a face cu diplomația și negocierea militară la cel mai înalt nivel. Dimpotrivă, ea arată ce euforie exagerată domnește la nivelul NATO, stare dată, cel mai probabil, de puterea militară americană. Și purtătorul de cuvânt al Casei Albe  s-a grăbit să declare că Washingtonul „nu va face compromisuri cu privire la extinderea NATO”.

Ministerul Propagandei, reinventat la Washington

În timpul Războiului Rece, omenirea a riscat un război nuclear doar pentru că un conducător avea ceară în urechi și nu ținea cont de mesajele consilierilor/ diplomaților sau, dimpotrivă, fiindcă se simțea macho într-o dimineață și voia ca toată lumea să-l vadă astfel.

Dar în acele timpuri existau departamente de studii rusești în universitățile americane, care nu depindeau de finanțarea primită de la Pentagon și companiile producătoare de armament. În acele vremuri exista o dezbatere publică la care întotdeauna venea un expert independent, pregătit cu un mesaj despre ce înseamnă URSS și care cunoștea viziunea rușilor asupra situației geopolitice mondiale. În prezent, programele de studii rusești din universități sunt rusofobe, în conformitate cu doctrina finanțatorilor. Și fiindcă nu mai există cercetători obiectivi, nu există nici fini cunoscători în comunitatea de informații din SUA (și nu numai). Putem deduce asta din declarația recentă a consilierului pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, care tot timpul raportează că agențiile de „intelligence” americane consideră că Vladimir Putin „acordă o atenție serioasă” opțiunii de a invada Ucraina.

Ministerul Propagandei, reinventat la Washington în aceste vremuri, când neomarxismul globalist s-a răspândit ca o molimă peste mapamond.

Putin: „Tensiunea care se dezvoltă în Europa este din vina lor”

„Dorința Alianței Nord-Atlantice de a implica forțele armate ucrainene în activitățile sale militare reprezintă o amenințare la adresa securității Federației Ruse. Kievul încearcă să rezolve problema Donbasului prin forță”, a spus ministrul Apărării. Shoygu arată că „dezvoltarea militară a NATO pe teritoriul Ucrainei continuă. Situația este agravată de furnizarea de elicoptere, vehicule aeriene fără pilot de atac, rachete ghidate antitanc”.

Rușii insistă că în Donețk sunt prezenți „peste 120 de angajați ai companiilor militare private americane. Ce se întâmplă acolo? Contractorii paramilitari veniți din SUA „iau poziții de tragere în clădiri rezidențiale și în alte clădiri, pregătesc forțele de operațiuni speciale ucrainene și grupurile armate radicale pentru ostilități active”. Din spusele lui Shoygu, se pregătește un atac cu arme chimice în regiune, drept pretext pentru… invadarea Donbasului de către armata Kievului!

„După cum știți, i-am propus președintelui american să înceapă negocierile. Am trimis proiectele noastre, care ar exclude extinderea suplimentară a NATO în direcția estică și desfășurarea de sisteme de arme ofensive în țările vecine (…) De ce a fost necesară extinderea NATO. Ceea ce se întâmplă acum, tensiunea care se dezvoltă în Europa, este vina lor! La fiecare pas, Rusia a fost forțată să răspundă cumva, la fiecare pas situația se înrăutățește constant, se înrăutățește, se înrăutățește, se degradează și se degradează. Și astăzi ne aflăm într-o astfel de situație când suntem obligați să decidem ceva. Nu putem permite dezvoltarea situației actuale”, a reacționat Vladimir Putin.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
507 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger