Liderul polinezian pro-independență Oscar Temaru a făcut un apel la organizaea de proteste masive, în lua iulie, împotriva „celor 193 de crime comise de statul francez”, cu referire la cele 193 de teste nucleare efectuate pe insulă între 1966 și 1996, după publicarea unei investigații care a evidențiat radioactivitatea primită de unii polinezieni.
Testele nucleare franceze reapar în prim plan în Polinezia. O anchetă a media de investigație online Disclose, publicată marți, judecă radioactivitatea la care au fost expuși unii polinezieni „de două până la zece ori mai mare” decât estimările Comisiei franceze pentru energie atomică (CEA) după cele șase teste nucleare cele mai contaminante făcute în Polinezia Franceză.
Disclose, de asemenea, estimează că întreaga populație polineziană ar fi putut fi afectată, adică 110.000 de oameni, în perioada testelor nucleare atmosferice.
„Analiza acestor articole arată că, dacă există diferențe între măsurile utilizate de autorii lor și de CEA, aceste diferențe nu ar induce o modificare semnificativă a dozelor la care a fost expusă populația din Polinezia Franceză”, a afirmat, de partea sa, CEA.
Oscar Temaru i-a invitat pe polinezieni la un miting de protest pașnic pe 17 iulie, data aniversară a testului nuclear Centaure din 1974, considerat cel mai periculos pentru polinezieni. El speră, în-un comunicat, că Franța își va recunoaște „vina sa”. În 2018, Temau a depus o plângere împotriva Franței pentru crime împotriva umanității, la Curtea Penală Internațională.
Investigația Disclose a provocat reacții indignate din partea altor politicieni polinezieni. „Aceasta este o dovadă flagrantă a unei minciuni de stat”, a declarat deputatul Moetai Brotherson, aproapiat al lui Oscar Temaru. „Nu mi-am putut imagina că un președinte al Republicii ne-ar putea minți și ne poate înșela”, a comentat Gaston Flosse, președintele Polineziei Franceze la momentul testelor nucleare și prieten al fostului președinte al Franței, Jacques Chirac.
„Niciun element fundamental nou”
Senatorii Lana Tetuanui și Teva Rohfritsch, autonomiști apropiați președintelui Polineziei Franceze, Édouard Fritch, au adresat o întrebare scrisă ministrului francez al forțelor armate. Aceștia solicită guvernului „să facă lumină asupra acestor publicații” și solicită „măsuri adecvate și eficiente pentru a răspunde așteptărilor victimelor testelor nucleare”.
Cea mai înaltă autoritate a statului francez în Polinezia Franceză, Înaltul Comisar Dominique Sorain a respins orice minciună din partea Franței, scrie France 24.
Ancheta Disclose „se bazează pe arhive care au fost declasificate, ceea ce arată că avem acces la o anumită cantitate de date”, a spus el. „Nu există un element fundamental nou în ceea ce s-a arătat, în afară de afirmații, dar acestea sunt afirmații care trebuie să se bazeze pe știință și trebuie să existe răspunsuri precise, tehnice, în legătură cu aceste subiecte”.