Actuala criză energetică, marcată de creșterea prețurilor, este „comparabilă privind intensitatea și brutalitatea, cu șocul petrolului din 1973”, a avertizat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.
Un al doilea plan masiv de ajutor public, după modelul celui care a funcționat în timpul crizei Covid-19, „ar alimenta doar creșterea prețurilor”, a indicat Le Maire în preambulul unei conferințe privind independența energetică a Europei, în special față de Rusia, care reunește lideri politici, proprietari de afaceri, specialiști în energie și economiști.
„Ar fi ca și cum ai arunca benzină pe foc. Criza petrolului din 1973 a fost învinsă, dar a restructurat din temelii industria petrolieră. A provocat șocul inflaționist despre care știți, a determinat băncile centrale să majoreze masiv ratele, ceea ce a ucis creșterea economică. Are un nume, stagflație – este tocmai ceea ce nu vrem să retrăim în 2022, dar actuala criză a energiei ar putea avea aceleași consecințe”, susține LeMaire.
Invazia rusă în Ucraina a dus la o explozie a cotațiilor petrolului și gazelor pe piețele internaționale.
Europa este în prezent extrem de dependentă de energia rusă și încearcă să găsească o soluție pentru următoarele câteva luni, într-un moment în care prețurile cresc, iar escaladarea din Ucraina a remanierat complet regulile comerțului cu Moscova, pe fondul sancțiunilor economice masive.
Într-o situație de stagflație, rata inflației este ridicată, creșterea economică încetinește, iar șomajul rămâne constant ridicat.